5

Sarkozy gearresteerd wegens illegale campagnefinanciering

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is dinsdag gearresteerd op verdenking van het aannemen van geld voor zijn verkiezingscampagne in 2007 van Kadhafi, de toenmalige dictator van Libië. Uit documenten in handen van justitie blijkt dat Kadhafi Sarkozy 50 miljoen euro zou hebben geschonken. Dat is meer dan het dubbele van de toegestane 21 miljoen euro financiering.

Er loopt al sinds 2013 een onderzoek naar de financiering van de campagne. Dit is echter de eerste keer dan Sarkozy verhoord wordt. Tot nu toe heeft de voormalige president de aantijgingen altijd ontkend. Brice Hortefeux, de minister van Binnenlandse Zaken onder Sarkozy, werd dinsdag ook verhoord over de Libische financiering. Hij werd niet gearresteerd.

Momenteel lopen er nog twee andere rechtszaken tegen Sarkozy. Zo zou de oud-president een voormalige rechter in ruil voor inlichtingen over zijn eigen juridische kwesties een goede baan in Monaco hebben beloofd. Daarnaast loopt er ook een rechtszaak over de verkiezingscampagne van 2012. Sarkozy zou gesjoemeld hebben met rekeningen en daardoor meer geld hebben uitgegeven dan wettelijk toegestaan is.

Sarkozy wordt vermoedelijk maximaal 48 uur vastgehouden.

 

CC-foto: UMP Photos

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (5)