23

Sarkozy moet losgeld voor onafhankelijkheid Haïti terugbetalen

Toonaangevende activisten, waaronder Noam Chomsky en Naomi Klein, vragen  Franse president 17 miljard euro terug te betalen aan Haïti

Ruim 200 jaar geleden eiste Frankrijk een schadevergoeding aan Haïti in ruil voor de onafhankelijkheid van het eiland. In een open brief noemt een keur aan vooraanstaande intellectuelen en activisten het geld dat Haïti heeft betaald voor om de vrijheid te verkrijgen “onwettig… en onrechtmatig”. Ze roepen de Franse president op het bedrag terug te betalen.

Haïti, dat in januari door een aardbeving is getroffen, kan het geld nu erg goed gebruiken voor de wederopbouw van het land. Het geld zou een oplossing zijn voor het tekort dat is ontstaan nadat een aantal landen hun belofte niet is nagekomen wat betreft de toegezegde donaties.

Het bedrag dat Haïti aan Frankrijk moest betalen was destijds lager, maar heeft nu omgerekend een waarde van 17 miljard euro. Haïti is tot 1947 bezig geweest met het aflossen van de schuld. In 2003 probeerde toenmalig president Aristide het bedrag via een rechtszaak terug te vorderen, maar door zijn afzetting en deportatie in 2004 mislukte dit.

In de brief staat:

De ‘onafhankelijkheid’s schuld’, die vandaag gelijk staat aan meer dan 17 miljard euro […] dwong illegaal mensen, die hun vrijheid in een geslaagde slavenopstand hebben verworven, om wederom te betalen voor hun vrijheid […] In het licht van de dringende financiële nood in het land in de nasleep van de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010, verzoeken wij u dringend om Haïti de teruggave te betalen die haar verschuldigd is.

Naast activisten als Chomsky hebben ook parlementsleden uit Europa, Canada, de Filipijnen, alsook academici, journalisten en activisten uit Frankrijk, Haïti, de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nigeria, Sierra Leone en Duitsland de brief ondertekend.

The Guardian: France urged to repay Haiti billions paid for its independence

Geef een reactie

Laatste reacties (23)