8

Sarkozy’s partij bijna failliet

Franse krant Le Figaro: 'Ontsporing UMP dwingt kiezers tot extreem-rechts'

De kleerscheuren bij de UMP, de grootste oppositiepartij van Frankrijk, zijn niet langer alleen te wijten aan ruzies, affaires en rechtszaken. De financiële bodem is in zicht en de kolossale schuld dreigt de centrumrechtse partij in verdere problemen te brengen.

De voornaamste oorzaak van de hoge schulden is de verkiezingscampagne van Sarkozy in 2012. Hij overschreed toen het wettelijk toegestane uitgavenplafond door de aankoop van een nieuw hoofdkantoor in Parijs. Onder de vleugels van Sarkozy is de afgelopen jaren met geld gesmeten. Voor vliegtickets van de vrouw van partijleider Jean-François Copé werd 24.000 euro uitgetrokken met als verdediging dat dit goed zou zijn voor de representatie van de partij. Ook betaalde de partij 10.000 euro aan telefoonkosten aan ex-minister Rachida Dati.

De Morgen schrijft dat het lekken van alle financiële anekdotes naar de media illustreert hoe belabberd de sfeer in de partij is. Tegelijkertijd zitten kandidaat-leiders als Fillon Juppé en Sarkozy elkaar op de huid. Het lijkt er op alsof de centrumrechtse partij alleen bij elkaar gehouden kan worden door een ‘patron’ als oprichter Jacque Chirac of Sarkozy.

De Franse krant Le Figaro die normaal welgezind is met de UMP noemt de financiële toestanden ‘onvergeeflijk’. De partij ontvangt jaarlijks 21 miljoen van de Franse belastingbetaler.

De ontsporingen van de UMP zijn ook zo onvergeeflijk omdat zij de immense crisis voeden die het land ondermijnt. De socialisten zijn meelijwekkend, de UMP is beklagenswaardig. Hoe kunnen we ons verbazen dat kiezers zin hebben om eens iets anders te proberen?”, aldus Le Figaro met een verwijzing naar de opkomst van Marine Le Pen.

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (8)