Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sarkozy verliest bij regionale verkiezingen

  •  
21-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sarkozy_300.jpg
Laatste test voor nieuwe presidentsverkiezingen volgend jaar
Het extreemrechtse Front National van Marine Le Pen en de socialistische PS hebben bij de regionale verkiezingen in Frankrijk flinke wist geboekt. Met 86 procent van de stemmen geteld, bleef de UMP, de partij van Sarkozy steken op 16,34 procent van de stemmen.
De socialistische PS is de winnaar van de verkiezingen met 25 procent van de stemmen. Het extreemsrechtse Front National wordt steeds populairder met Marine Le Pen als leider. De jongste dochter van Jean-Marie Le Pen haalde 15 procent van de stemmen. Ze nam in januari het leiderschap van haar vader over.
Sarkozy maakte zich van te voren zorgen over een lage opkomst. De opkomst van 45 procent was uiteindelijk ook vrij laag voor Frankrijk. Uit opiniepeilingen blijkt dat de Fransen het minst vertrouwen hebben in hun minister-president sinds zijn aanstelling. Linkse kiezers zijn boos over zijn kostenbesparende maatregelen. Ze vinden dat hij de economische belangen te veel voorrang geeft. De conservatieven zijn teleurgesteld in zijn aanpak van de arbeidsmarkt en vinden dat hij te weinig doet aan de spanningen tussen politie en jongeren in de voorsteden. De regionale verkiezingen zijn de laatste test voor Sarkozy’s UMP. De eerste volgende verkiezingen zijn de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.