51

Sarkozy weggevaagd, Poetin-vriend aan kop bij rechts Frankrijk

Oud-president Nicolas Sarkozy is weggevaagd in de eerste ronde van de voorverkiezingen voor de rechtse uitdager voor het presidentschap. De conservatieven hielden voor het eerst ‘primaries’ naar Amerikaans model. Voor 2 euro kon iedere Franse kiezer een stem uitbrengen. De belangstelling was veel groter dan verwacht. Naar schatting 4,3 miljoen kiezers hebben gestemd. Volgens enquêtes was circa 15 procent de kiezers helemaal niet conservatief maar links. Die laatste groep wilde mogelijk koste wat kost voorkomen dat Sarkozy tot kandidaat gebombardeerd zou worden. Zo’n 7 procent van de stemmers behoort tot het extreem-rechtse Front National.

De uiteindelijke Franse presidentsverkiezingen verlopen in twee ronden. Vanwege de enorme verdeeldheid op links en de impopulariteit van president Hollande zal de laatste ronde vermoedelijk gaan tussen de extreem-rechtse Marine Le Pen en de nog te kiezen rechtse kandidaat. Als dat Sarkozy zou zijn geweest, had Le Pen een grotere kans gemaakt te winnen omdat links Frankrijk nooit massaal op de gehate oud-president zou stemmen.

De voorronde is gewonnen door voormalig premiers Alain Juppé en François Fillon. De laatste, die een Thatcherachtige politiek voorstaat met veel economische liberalisering, ging na het tellen van circa 80 procent van de stemmen aan kop met ruim 43 procent. Juppé stond op 27,9 procent en Sarkozy op 21,4. Fillon is bevriend met Poetin, tegenstander van het homo-huwelijk en van de drie het meest conservatief op sociaal gebied. Hij was onder Sarkozy premier van 2007 tot 2012. Sarkozy heeft gezegd vanaf nu Fillon te steunen.

Volgende week zondag volgt de tweede ronde voor het bepalen van de rechtse kandidaat.

cc-foto: UMP

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (51)