32

Sarkozy weigert socialisten te steunen in strijd tegen Le Pen

Ex-president wil terug in het Élysée en FN-stemmer niet wegjagen

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy, die na een termijn door de kiezers aan de kant werd gezet maar nu de leider van de conservatieven is, weigert bij een tussentijdse verkiezing de socialistische kandidaat te steunen. Daardoor maakt de kandidaat van het extreemrechtse Front National kans de tweede ronden van de verkiezingen te winnen.

In het aan Zwitserland grenzende departement Doubs werden zondag tussentijdse parlementsverkiezingen gehouden omdat de socialist Pierre Moscovici benoemd werd tot EU-commissaris en zijn zetel moest opgeven. De extreemrechtse kandidaat haalde 32,6 procent van de stemmen, de socialistische kandidaat werd tweede met 28,9 procent. Derde werd de kandidaat van de rechtse UMP van Sarkozy. 

De tweede ronde van de verkiezingen gaat tussen nu tussen de kandidaten van het Front National en de Parti Socialiste. In het verleden vormden de grote partijen een zogeheten ‘republikeins front’ tegen extreemrechts en riepen hun aanhang op te stemmen voor de de andere partij. Zo stemden in het verleden veel socialisten voor de rechtse presidentskandidaat Chirac (niet bepaald geliefd in linkse kringen) om te voorkomen dat Le Pen zou winnen.

Nicolas Sarkozy - World Economic Forum Annual Meeting 2011Sarkozy werd maandag gevraagd zich uit te spreken voor de socialistische kandidaat in Doubs en zo een zege van de extreemrechtse kandidaat onwaarschijnlijk te maken. De voorzitter van de UMP riep daar ook toe op maar Sarkozy weigert, meldt France 24. De weigering van Sarkozy zou naar verluidt ingegeven zijn door zijn ambitie de FN-kiezers naar zich toe te trekken bij de presidentsverkiezingen in 2017. Die heeft hij hard nodig want ondanks de catastrofale populariteitsimplosie van Hollande slaagt Sarkozy, die ook bij een deel van de rechtse kiezers niet geliefd is, er nog niet in te oogsten. Bij die presidentsverkiezingen zal de strijd vermoedelijk gaan tussen Hollande, Sarkozy en Le Pen. Twee van hen zullen doorgaan naar de beslissende laatste ronde. Als die gaat tussen Hollande en Sarkozy heeft de laatste de FN-stem nodig. Maar het is ook mogelijk dat de Franse kiezer uiteindelijk zal moeten kiezen tussen Sarkozy en Le Pen, een nachtmerrie voor de linkse kiezers.

De populariteit van Hollande en zijn regering is overigens gestegen vanwege het doortastende optreden na de aanslagen in Parijs.

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (32)