Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sarkozy wil nomaden verjagen

  •  
29-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
romaproblem_klein.jpg
Frankrijk begint grote opruiming kampen Roma en woonwagenbewoners
Minister van Binnenlandse Zaken, Brice Hortefeux heeft woensdag aangekondigd de helft van de in het land aanwezige illegale nomade-kampen te ontruimen. Dat gaat binnen drie maanden gebeuren. De actie is zowel gericht tegen Franse woonwagenbewoners als tegen Roma. Van de laatste groep worden personen die een misdrijf hebben begaan direct uitgezet naar het land van herkomst.
De drastische en omstreden maatregel volgt na weer een incident waarbij woonwagenbewoners een politiebureau binnenvielen nadat een jongen bij een achtervolging door de politie gedood was.
De autoriteiten hebben ongeveer driehonderd kampen in kaart gebracht die voor sluiting in aanmerking komen. In totaal leven er zo’n 400.000 nomaden in Frankrijk, een deel van hen woont er al eeuwen en is Frans, een ander deel is gearriveerd na de uitbreiding van de Europese Unie. Roma komen vooral uit voormalige Oostblok landen als Roemenië.
Racisme
De Roma en critici spreken van discriminerende maatregelen. Sarkozy wuift die kritiek weg en zeg niets tegen de Roma te hebben als groep, maar ze te willen uitzetten omdat hun kampen een bron zijn van illegale handel, slechte levensomstandigheden en uitbuiting van kinderen met het oog op bedelarij, prostitutie en misdaad.
De leiders van de Roma laten het er niet bij zitten. Ze waarschuwen voor ernstige consequenties. Hun advocaat Henri Braun had het tijdens een persconferentie over een ‘donkere bladzijde’ in de Franse geschiedenis. “Er is een groot probleem in Frankrijk wat betreft racisme richting deze bevolkingsgroep, er is enorm veel discriminatie.”
Tweede Wereldoorlog Roma in Frankrijk kennen een bewogen geschiedenis. Tijdens de nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog zijn vele Roma opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. Voormalig president Jacques Chirac erkende de rol die de Franse staat daar bij heeft gespeeld. In Sarkozy’s ondertoon is niets meer van deze Franse sympathie voor de nomaden te herkennen.
cc-foto: Luke Robinson

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.