7

Saudi-Arabië censureert de Wereldomroep

Video van mishandelde huishulp is aanleiding voor censuur

Saudi-Arabië heeft alle talen sites van de Wereldomroep al enkele weken geblokkeerd. Mensen in het Arabische land kunnen de internet-pagina’s niet meer bezoeken. Ardi Bouwers, adjunct hoofdredacteur van de Wereldomroep zegt tegen Radio 1 dat de censuur samenkomt met de dag waarop de Wereldomroep een schokkend filmpje plaatste waarop een huishulp in Saudi-Arabië wordt mishandeld.

Volgens Bouwers begonnen de bezoekcijfers te dalen op de dag dat de video geplaatst is.

We zagen dat de bezoekcijfers dramatisch daalde, toen de site er daarna uitlag hebben onze technici Saudi-Arabië benaderd en kregen toen te horen dat de websites geblokkeerd zijn”, zegt ze op Radio 1.

Een redacteur van de Wereldomroep had het filmpje gevonden op internet. Aan het accent van de man zou te horen zijn dat hij uit Saudi-Arabië komt. De mishandelde man zou een migrant zijn afkomst uit Azië. Na plaatsing werd de site overspoeld met reacties. Op Youtube waarop het filmpje in eerste instantie was gepubliceerd, is het nu ook niet meer te vinden.

Bouwers heeft andere mediapartners in de Arabische wereld gevraagd om aandacht te besteden aan het voorval om de druk op te voeren. Aanstaande maandag gaat ze met de dilpomaten van Saudi-Arabië in gesprek op de ambassade in Den Haag. Ze wil dat de website zo snel mogelijk weer online komen. Door de blokkade worden duizenden vaste wekelijkse bezoekers uit Saudi-Arabië gedupeerd.

Bij De Pers is het filmpje nog wel online te zien.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)