Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Saudische judoka mag hoofddoek toch ophouden op Spelen

  •  
31-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
judoka300.jpg
Het is voor het eerst dat Saoedi-Arabië vrouwen naar de Olympische Spelen stuurt... Debuut van Judoka leek in het water te vallen vanwege risico op blessure door hoofddoek
De Saudische Judoka Wodjan Seraj Abdulrahim Shaherkani mag haar hoofddoek waarschijnlijk toch dragen op de Olympische Spelen. Een woordvoerster van het Saudisch Olympisch Comité heeft dat laten weten. Eerder had de judobond aangegeven dat Shaherkani met hoofddoek niet zou mogen meedoen, omdat ze dan een blessure zou riskeren.
Na gesprekken tussen alle betrokken partijen – de vader van Shaherkani dreigde haar terug te trekken – zou een akkoord zijn bereikt over een aangepast ontwerp voor de hoofddoek.
Het is voor het eerst dat Saoedie-Arabië vrouwelijke atletes naar de Olympische Spelen stuurt. Het historische debuut van Shaherkani leek dan ook even in het water te vallen. Als de judoka zich terug zou trekken, zou slechts één andere vrouwelijke atlete overblijven.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zegt zich sterk voor feminisatie van de Spelen. Na maandenlang pittige onderhandelingen, ging Saoedie-Arabië, onder een aantal voorwaarden, akkoord. Eén van de voorwaarden die prins Nawaf bin Faisel stelde was dat de sportster gekleed zou moeten gaan volgens de regels van de islamitische wetgeving.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.