Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schaakspel om restzetels senaat

  •  
09-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
ANP-VVD_wanhoop_300.jpg
SGP en ChristenUnie hopen op steun van elkaar ... Stemmen van PvdD mogelijk naar SP of D66 ... VVD hoopt dat hertelling in Flevoland gunstig uitpakt
Het grootste gedeelde van de 75 senaatszetels staat inmiddels vast. De oppositie kan steeds met meer zekerheid zeggen een meerderheid in de Eerste Kamer te halen, maar intussen is de spanning nog niet uit de lucht. De lobby over de laatste zes restzetels is begonnen.
Op welke partij provincieleden op 23 mei zullen stemmen staat voor 69 van de 75 zetels vast, maar het zijn juist de laatste zes zetels die het verschil kunnen maken. De SGP en de ChristenUnie hopen van elkaar stemmen te krijgen. De SGP vanwege de hulp die zij de ChristenUnie hebben geboden bij de provinciale staten. ChristenUnie verwacht dat de SGP iets terug gaat geven omdat zij hen eerder hielpen aan een zetel in het Europees Parlement.
In Flevoland worden intussen de stemmen herteld. Dit tot ontsteltenis van de PvdD. Ze dreigt haar enige zetel in de provincie kwijt te raken. De VVD vroeg een hertelling aan omdat meer stempassen dan ingevulde stemformulieren waren gevonden. De liberalen hopen met een klein verschil toch nog op een extra zetel.
Op 23 mei zullen de stemmen van de PvdD in ieder geval gaan naar de oppositie zegt PvdD-senator Niko Koffeman in de Volkskrant.
Niet GroenLinks, want daar doen ze hun best om ons overbodig te verklaren. En de PvdA ook niet, want die aarzelen over ons wetsvoorstel over ritueel slachten. Maar D66 zou kunnen, ook de SP.”
D66 die een grote winst behaalde maakt weinig kans op een extra restzetel, maar zal mogelijk ook andere oppositiepartijen aan een zetel helpen.
Koffeman denkt ook na een scenario waarin wordt veiliggesteld dat partijleden niet op het laatste moment op een andere partij stemmen. “Eén waarin de oppositiepartijen een gezamenlijke lijst voor de Eerste Kamer indienen. Na de verkiezingen wordt die lijst direct weer ontbonden en nemen de klassieke partijen plaats in de Eerste Kamer volgens een bepaalde verdeelsleutel. Dan loop je niet het risico dat iemand per ongeluk op een andere partij stemt dan was afgesproken.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.