73

Schaamteloos: Bush eist tonnen voor praatje op benefiet veteranen

Gehandicapte militairen woest op ex-president die hen naar front stuurde

Voormalig president George Bush eiste van een hulporganisatie, die zich inzet voor veteranen die tijdens hun dienst armen en benen verloren, 100.000 dollar voor een praatje op een benefiet.


ABC US News | World News
Op de benefietbijeenkomst zou Bush militairen toespreken die op zijn bevel hebben gevochten in Irak en Afghanistan en daarbij ernstig verminkt zijn geraakt. Bush eiste 250.000 dollar vergoeding voor dat optreden, een honorarium dat veel hoger ligt dan zijn gebruikelijke vraagprijs. Ook wilde hij 20.000 dollar reiskosten voor een privévliegtuig. Uiteindelijk ging hij akkoord met 100.000 dollar.

De familie Bush verdient nog steeds goed aan het oorlogsleed. Laura Bus, zijn echtgenote, ving vorig jaar 50.000 dollar voor een speech bij dezelfde organisatie Helping a Hero. De organisatie verzorgt aangepaste huizen voor verminkte veteranen. 

ABC News onthulde de schokkende praktijken van de familie Bush. Veteranen stellen dat de eisen een klap in hun gezicht zijn.  Bush startte op basis van leugens in 2003 de oorlog tegen Irak, daarbij gesteund door het kabinet Balkenende (CDA-VVD). Bij die oorlog sneuvelden aan Amerikaanse zijde 4500 militairen en raakten er ruim 32.000 gewond. Twee jaar eerder was Bush Afghanistan binnengevallen waarbij 2360 militairen zijn omgekomen en 17.000 gewond. 

Amerikaanse presidenten verdienen vaker na hun aftreden veel geld met speeches. Bill Clinton vergaarde zo miljoenen. Hij verklaart desgevraagd nooit geld te hebben gevraagd aan veteranenorganisaties. Een woordvoerder van Bush bevestigd dat het geld is gevraagd en betaald maar wil er geen commentaar op geven. Hij zegt wel dat Bush het helpen van veteranen tot ‘topprioriteit’ heeft gemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (73)