Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schaapsherders van heidevelden verjaagd door recreatiehufters

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
drenthe
In Drenthe durven schaapsherders in het weekend niet meer met hun kuddes naar de heidevelden te trekken, meldt RTV Drenthe. De herders worden, evenals andere natuurbeheerders, de laatste tijd steeds vaker belaagd door recreanten die allerlei regels overtreden. Corrigerende opmerkingen worden beantwoord met gescheld, dreigementen zelfs fysiek geweld.
"Afgelopen weekend was de druppel, toen een groep quadrijders in het Strubben-Kniphorstbosch dwars door de schaapskudde crosste. “We hebben al mensen gebeld om weilanden af te rasteren voor de kudde, want we gaan het gewoon niet meer doen in het weekend”, vertelt Van Klinken. De drie vrouwelijke herders van de kudde worden dagelijks geconfronteerd met asociaal gedrag. Soms slaat dat zelfs door in geweld. Eén van hen is volgens voormalig herder Van Klinken een tijdje geleden met vuisten in het gezicht geslagen door een man van in de vijftig. Aangifte daarvan is er niet gedaan. Van Klinken: “Wat heeft aangifte doen nu voor zin? Er zijn geen getuigen bij.”"
Een voormalige herder die met een oud-collega meeging om de taferelen te zien vertelt dat hij werd bespuugd, de herdershond geschopt werd en een stagiair doodsbedreigingen kreeg van passanten. De recreanten blijken door het lint te gaan als ze bijvoorbeeld geen voorrang krijgen van de kudde. Het probleem van agressief gedrag speelt al langer maar is gedurende de coronacrisis erger geworden. De daders zijn uit alle hoeken van de samenleving afkomstig. Het probleem is ook niet beperkt tot Drenthe en speelt net zo goed in andere natuurgebieden, overal in het land.
Er wordt aan gewerkt de herders uit te rusten met bodycams tegen het agressieve gedrag van recreanten. Meer politie-inzet is vanwege de uitgestrektheid van de gebieden geen optie.
Vorige maand vertelde een herder hoe een recreant zijn hond doelbewust haar herdershond liet aanvallen.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.