10

Schaatsers nemen het in Sotsji op tegen anti-homowet

IOC verwacht geen problemen voor homo's

De Nieuw-Zeelandse schaatser Blake Skjellerup (28) is de enige openlijke homo die zich tot nu toe heeft gekwalificeerd voor de omstreden Winterspelen in het Russische Sotsji. Hij overweegt een regenboogspeld te dragen, het symbool van de homobeweging.


“Ik heb te lang in de kast gezeten en dat was bepaald geen fijne tijd. Ik ga niet veranderen wie ik ben om tegemoet te komen aan bepaalde regels in een land.” Het dragen van een regenboogspeld is in Rusland mogelijk verboden onder wetgeving die het propageren van homoseksualiteit verbiedt. Wat precies nog wel mag is niet helemaal duidelijk omdat de wet nogal breed opgevat wordt. Vorige maand nog werden in Rusland vier Nederlanders opgepakt die een documentaire over het onderwerp maakten.

De Amerikaanse schoonschaatser Johnny Weir kwalificeert zich mogelijk voor de Winterspelen. Hij zal niet protesteren maar neemt zijn echtgenoot mee en is niet van plan de relatie onder stoelen of banken te steken. Zijn echtgenoot is een Amerikaan van Russische afkomst, Weir zelf spreekt Russisch en heeft veel fans in het gastland. “Ik hoef geen speldje te dragen om aan de Russische homo’s te laten weten dat ik ze steun,” verklaart Weir. Op zijn Tumblr-pagina staan de twee zoenend op het Rode Plein, schrijft The Atlantic maar dat plaatje lijkt verdwenen (wel nog hier te zien). 

Het Olympisch Comité stelt dat de regels iedere vorm van politieke, religieuze en raciale actie verbieden. Twee zwarte atleten die in 1968 in Mexico een ‘Black Power’ groet brachten, raakten hun medailles kwijt.

Critici wijzen er op dat homoseksualiteit niet onder ‘politiek’ valt en dus ook buiten de regels. “Het zou absurd zijn om een openlijke homoseksuele voorkeur tot politiek te benoemen en een heteroseksuele voorkeur niet”, stelt het Amerikaanse parlementslid Mark Takano.

IOC-voorzitter Jacques Rogge stelt dat het verbod geen belemmering voor de winterspelen van Sotsji gaat vormen. “We hebben hierover toezeggingen van de hoogste Russische regeringsinstanties.” 

The Atlantic: Ice Skaters Plan to Stand Against Russia’s Gay Law at Olympics

Geef een reactie

Laatste reacties (10)