38

Schaliegas-ramp na watersnood in Colorado?

Boorputten onder water, vrees voor grootschalige vervuiling met chemicaliën ... Industrie spreekt van 'bangmakerij' via sociale media 

Schaliegas boren, of fracken, gaat gepaard met ernstige risico’s voor het milieu waarschuwen tegenstanders. De industrie wuift die bezwaren weg als overdreven bezorgdheid. Maar uit de Amerikaanse staat Colorado, waar zich een watersnood voordeed die eens in de 1000 jaar voorkomt, komen verontrustende beelden.

Colorado frack-site flooding – September 2013 from Mateo Albaricoque on Vimeo.

De staat is bezaaid met boorgaten waar schaliegas gewonnen wordt met behulp van agressieve chemicaliën. Wat voor stoffen dat precies zijn, blijft voor de overheid onbekend want ze vallen volgens de Amerikaanse wetgeving onder ‘fabrieksgeheim’. Dat geheim wordt een probleem nu duizenden boorgaten zijn ondergelopen en tanks omgevallen.

Activisten verbazen zich er in de clip nog over dat de media amper aandacht hebben voor de gevaren. Volgens de industrie verspreiden de activisten ‘valse informatie’, is iedere bron afgesloten en loopt de volksgezondheid geen enkel gevaar. Een woordvoerder spreekt van ‘bangmakerij’ via sociale media. Van de beelden zou onduidelijk zijn waar ze zijn gemaakt.

De autoriteiten hebben volgens de Colorado Independent geen idee van de omvang van de ramp omdat er maar heel weinig inspecteurs (17) zijn aangesteld. De overheid is daarom aangewezen op rapportages van de industrie zelf.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)