20

‘Schaliegasboring verstoort hormoonhuishouding’

Amerikaanse wetenschappers luiden noodklok ... Milieudefensie: In Nederland kunnen (en zullen hoogstwaarschijnlijk) exact dezelfde methodes en chemicaliën gebruikt worden, dus de gezondheidsrisico's zijn hetzelfde

Amerikaanse wetenschappers hebben alarm geslagen over de gezondheidsrisico’s van schaliegasboringen – beter bekend als fracking – na het onderzoeken van watermonsters. Op veel plekken waar intensief geboord werd was het water vervuild met chemicaliën die gebruikt worden bij het gaswinningsproces. Die chemicaliën kunnen de hormoonhuishouding van mensen zodanig verstoren, dat een verhoogd risico ontstaat voor aantasting van het metabolisme, de vruchtbaarheid of het zenuwstelsel. Vooral kinderen lopen daarbij gevaar.

Dr. Susan Nagel van de Universiteit van Missouri is een van de auteurs van het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het medische tijdschrift Endocrinology. Zij waarschuwt:

Er worden meer dan 700 chemicaliën gebruikt bij het fracking-proces en veel van hen verstoren hormoonfuncties. Met de toename van fracking is er mogelijk sprake van verhoogde gezondheidsrisico’s door blootstelling aan endocrien-verstorende chemicaliën.

Bij fracking wordt een hogedrukmengsel van water en chemicaliën gebruikt voor de winning van natuurlijk schaliegas. Als daarbij chemicaliën weglekken, wat regelmatig voorkomt, dan kan het oppervlakte-, grond- en drinkwater worden besmet. Joop.nl vroeg Milieudefensie of de methodes en chemicaliën die men wil gebruiken voor schaliegaswinning in Nederland ook zo gevaarlijk zijn. Ike Teuling, inhoudelijk medewerker schaliegas Milieudefensie:

In Nederland kunnen (en zullen hoogstwaarschijnlijk) exact dezelfde methodes en chemicaliën gebruikt worden, dus de gezondheidsrisico’s zijn hetzelfde. Op dit moment is niet bekend welke fracktechnieken en chemicaliën Cuadrilla wil gaan gebruiken in de winningsperiode, omdat ze nu enkel en alleen bezig zijn met voorbereidingen voor testboringen waarbij minder chemicalien gebruikt worden.

cc-foto: campact

Geef een reactie

Laatste reacties (20)