17

Schaliegaswinning vervuilt op den duur ook Nederland

Amerika stuurt kolen richting Europa als gevolg van schaliegaswinning ... Kolen concurreren het schonere Nederlandse gas de markt uit

Gascentrale’s worden steeds vaker uitgeschakeld omdat steenkool meer in trek is. De nationale aardgasverkoper GasTerra heeft in 2012 veel minder gas geleverd aan Nederlandse elektriciteitscentrales dan in 2011. Het is het gevolg van het goedkoper wordende gas in Amerika dat komt door de dubieuze schaliegaswinning. Terwijl Amerika overschakelt op gas omdat dit daar goedkoper is, komen de Amerikaanse kolen richting Europa en concurreren het schonere Nederlandse aardgas de markt uit.

Uit het jaarverslag van GasTerra, de verhandelaar van het Nederlandse aardgas, blijkt dat in 2012 een kwart minder aardgas werd verstrekt aan energiebedrijven als Nuon, Eneco en Essent.

Bestuursvoorzitter Gertjan Lankhorst van GasTerra meent dat het niet alleen een slechte ontwikkeling is voor de gasbusiness, maar ook voor het Europese klimaatbeleid want steenkool stoot meer broeikasgassen uit dan aardgas.

Het wordt op dit continent steeds moeilijker de CO2-emissies terug te dringen”, aldus Lankhorst.

Op termijn staan de gasprijzen onder druk, schrijft GasTerra. De gasprijs die nu nog vaak gekoppeld is aan de olieprijs, wordt steeds meer losgelaten. Het is op het moment nog niet zo dat het steenkool lager aan de prijs is dan het gas, maar het probleem is dat het Nederlandse aardgas uit Slochteren zo’n specifieke samenstelling heeft dat het lastig is te vervangen. Bovendien werd de afgelopen jaren steeds minder uit de kleine aardgasvelden geput en minder geïmporteerd.

Minister Henk Kamp buigt zich momenteel over de energiewinning in Nederland. De onrust daarover is toegenomen nadat twee weken geleden uit een onderzoek van het KNMI bleek dat aardbevingen in Groningen zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen. Kamp werd daarop door oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie gemaand de gaskraan in Groningen terug te draaien.

De minister wil nog altijd de optie openhouden om ook in Nederland schaliegas te winnen. De voordelen van de schaliegaswinning zijn vooral economisch. De waarde van het totaal winbare schaliegas is met en prijs van ongeveer €0,65 per kubieke meter goedkoop en daarmee een uitkomst in tijden van economische crisis. Bovendien zou het er voor kunnen zorgen dat Nederland onafhankelijk blijft van andere gasvoorraden en landen.

Schaliegaswinning is echter zeer omstreden. Boringen kunnen leiden tot aardbevingen en vervuiling van grond- en drinkwater. Bovendien zijn de risico’s nog zeer slecht onderzocht. Uit onderzoek blijkt ook nog dat de winning van schaliegas uiteindelijk negatiever uitpakt dan bij steenkool.

In Engeland en de Verenigde Staten is recent gebleken dat zorgen om aardschokken door schaliegaswinning terecht zijn. Milieudefensie roept Kamerleden dan ook op ook de discussie over het schaliegas te betrekken bij de huidige discussie over de gaswinning in Groningen. Steeds meer gemeenten in Nederland hebben zich gekeerd tegen proefboringen van schaliegas. Ook blijkt uit recent onderzoek van de Europese Commissie dat 7 op de 10 Nederlanders geen schaliegas wil.

Volkskrant: Kolen uit de VS verdringen Nederlandse aardgas

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)