98

Schalken stapt op als raadsheer

Update: President Hof noemt kritiek Schalken 'onaanvaardbaar' ... Schalken: ‘Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie’

Raadsheer Ton Schalken, bekend uit het Wilders-proces, heeft ontslag genomen als raadsheer bij het Gerechtshof.

Update:

De president van het Hof Leendert Verheij zegt te betreuren “dat aan een langdurige verbintenis met ons hof van een gewaardeerde raadsheer-plaatsvervanger op deze wijze een einde komt’’. Maar:

Van individuele rechters en raadsheren wordt soms veel gevraagd, wanneer allerlei kritiek over hen wordt uitgestort, die zij zelf als onterecht of onheus ervaren. Niettemin ben ik van mening dat van ons gevraagd mag worden daar op professionele wijze mee om te gaan. Dat houdt in veel gevallen in dat men niet persoonlijk kan en mag reageren. En al helemaal onaanvaardbaar is het in de regel wanneer rechters of raadsheren publiekelijk kritiek uiten op het werk van hun collega’s.

Schalken zegt in een interview met de NRC:

Ik heb tijdens het proces-Wilders zoveel haat en hoon over mij heen gekregen dat ik mij beschaamd voel om nog met overtuiging het rechtersvak te kunnen uitoefenen.

Schalken was een van degenen die in 2009 bepaalde dat het Openbaar Ministerie Wilders moest dagvaarden wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Hij raakte in opspraak toen bekend werd dat hij had gegeten met arabist Hans Jansen die door Wilders als getuige-deskundige was opgeroepen. PVV-leider Wilders beschuldigde Schalken vervolgens van het beïnvloeden van zijn getuige. De rijksrecherche stelde  vast dat van poging tot beïnvloeding van een getuige geen sprake was, maar de Amsterdamse rechtbank vond het nodig om hem toch vijf uur te verhoren. Dat steekt Schalken:

Ik ben opgeofferd aan de honger van de publieke opinie. Ik was het zoenoffer voor Wilders en zijn advocaat. Het diner werd gemaakt tot het hoofdmenu van de strafzaak.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (98)