195

Schaüble geeft toe: ‘Grexit is beste optie’

Update: Tsipras: Ik geloof niet in dit akkoord ... Duitse minister van Financiën vindt een Griekse uittreding 'een betere uitkomst' ... Yanis Varoufakis onthulde eerder al dat Schaüble zinspeelt op Grexit 

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, geeft toe dat een groot deel van de Duitse regering liever ziet dat Griekenland uit de Europese Unie treedt. Het zou een betere uitkomst zijn van de huidige crisis dan de uitwerking van het maandag overeengekomen akkoord, aldus de minister.

Dat Schaüble het liefst zou zien dat Griekenland uit de Unie treedt, was al bekend. De voormalig Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, deed daarover maandag al een boekje open. Volgens Varoufakis zinspeelde Schaüble de hele tijd al op een Grexit, waardoor serieuze onderhandelingen eigenlijk nooit een kans van slagen hadden.

Tijdens een persconferentie in Brussel zet Schaüble nu bovendien expliciet kanttekeningen bij de overeenkomst die maandag is gesloten met Griekenland. Hij neemt daarmee voor het eerst openlijk afstand van de Duitse bondskanselier, Angela Merkel. Dat schrijft NRC Handelsblad.

Update 21.45

De Griekse premier laat weten niet te geloven in het akkoord, maar wel bereid te zijn om verantwoordelijkheid te nemen en het door te voeren. Dat zei de premier tijdens een televisie-interview. Hij sloot de ramp niet omdat hij erin gelooft, maar ‘om een ramp af te wenden’, ofwel om te voorkomen dat er een Grexit zou komen. Ook hekelde hij in de uitzending de wraakzuchtige opstelling van de schuldeisers en maakte hij duidelijk dat – ondanks de kritiek van sommige Griekse politici – hij geenszins van plan is om op te stappen. 

Eerder:

In een vertrouwelijk rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft dan tot nu toe werd aangenomen. Het rapport is in handen van persbureau Reuters. De staatsschulden van het land lopen de komende twee jaar op tot bijna twee keer de omvang van de Griekse economie, berekent het IMF. Dat komt doordat de financiële positie van Griekenland de afgelopen tijd drastisch is verslechterd, aldus NRC. De enige oplossing is veel meer schuldverlichting, maar dat willen de eurolanden niet.

Het IMF adviseert in het vertrouwelijke rapport dat de EU minstens dertig jaar geen geld moet terugeisen van de Grieken, schrijft De Morgen. Inclusief nieuwe leningen. Ook zou de EU geen rente moeten vragen op de huidige en de nieuwe schulden, aldus het IMF. Ook zouden er verregaande schuldsaneringen nodig zijn, om de Griekse economie er weer bovenop te krijgen, en zou het land verder nog schuldenverlaging moeten krijgen.

Griekenland heeft de komende jaren tussen de 82 en 86 miljard euro nodig. Het Europese noodfonds ESM kan zo’n 40 tot 50 miljard euro uitgeven, maar daarvoor moeten de onderhandelingen van de komende weken wel succesvol worden afgerond. Het resterende bedrag zal Griekenland bij elkaar moeten sprokkelen met leningen van het IMF en de opbrengsten van privatiseringen.

Lees ook op Joop: Varoufakis onthult Schaübles Grote Griekse Masterplan: een Grexit

Geef een reactie

Laatste reacties (195)