14

Scheepvaart dumpt jaarlijks half miljoen liter olie in Noordzee

Schippers kiezen vooral de nacht uit want dan is de pakkans nihil

Jaarlijks dumpt de scheepvaart een half miljoen liter olie illegaal in de Noordzee. Dat blijkt uit een analyse van patrouillerende kustwachtvliegtuigen over de afgelopen twintig jaar.

De Noordzee is één van de drukst bevaren en meest vervuilde zeeën ter wereld. Het dumpen van restolie is een groot milieuprobleem. De dode zeevogels die aanspoelen op de Noordzeestanden zijn in de helft van de gevallen besmeurd met olie.

De kustwacht wil met nieuwe opsporingsmethoden de pakkans van gedachte schippers vergroten. Schippers dumpen de olie vooral ’s nachts want dan kan de kustwacht moeilijk met foto’s bewijzen dat de vlekken op het wateroppervlak van olie zijn. Schippers weten dat en dumpen hun restolie daarom vooral ’s nachts.

De Universiteit van Tilburg onderzocht op aanvraag van de sectie Milieucriminaliteit van de Politieacademie de manier waarop schippers de regels ontduiken. Zo blijkt uit kustwachtgegevens dat het aantal vlekken op zee sterk toeneemt na zonsondergang. Op dat moment heeft de hoofdmachinist wachtdienst.

De Volkskrant schrijft:

Hoe later de zon ondergaat, hoe later de golf van lozingen begint. Elk najaar is voor zonsopgang, als het nog niet te licht of te donker is, eveneens een golf van lozingen waarneembaar”, blijkt uit het onderzoek van misdaadeconoom Ben Vollaard.

Vollaard meent dat de pakkans vergroot wordt als kustwachtpiloten ’s nachts monsters nemen van een verdachte vlek bij een schip. Dat kunnen ze doen door een ‘uitwerpboei’ naar de vlek te gooien. De kustwacht zou de boeien dan de volgende dag kunnen oppikken.

Ieder schip produceert reststoffen aan boord. Officieel moeten schippers het afgeven in de haven of verbranden in een installatie aan boord, maar dumpen op zee is een goedkopere oplossing.

Volkskrant: Jaarlijks half miljoen liter olie geloosd in Noordzee

Geef een reactie

Laatste reacties (14)