Laatste update 17:18
136

Scheidsrechter legt wedstrijd Den Bosch stil wegens racisme pro-Pieten

Supporters van FC Den Bosch hebben zich zondag zowel binnen als buiten het stadion misdragen. Aan het begin van de middag probeerden zij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Bosch te verstoren. Dat werd voorkomen door een brug open te zetten. Op het moment dat Sinterklaas langs de demonstranten kwam, gooiden pro-Pieters wel met rookbommen.

Tijdens de wedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior ging het opnieuw mis. Scheidsrechter Laurens Gerrets moest het duel stilleggen nadat supporters van de thuisclub Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegenden. Ze maakten oerwoudgeluiden op momenten dat hij aan de bal was. Toen de arbiter de wedstrijd onderbrak, zongen zij liedjes over Zwarte Piet. Ook ontrolden de supporters een spandoek met de tekst: ‘M-side hartje Zwarte Piet’.

Mendes Moreira nam sportief wraak. Hij scoorde 1-2, en vierde zijn doelpunt op gepaste wijze. De wedstrijd eindigde in 3-3.

Voetbal International meldt dat het niet de eerste keer is dat supporters van FC Den Bosch zich te buiten gaan aan racistisch verbaal geweld. In 2013 maakten fans van de club ook al oerwoudgeluiden op momenten dat AZ-speler Jozy Altidore aan de bal kwam.

Eerder deze maand ontstond er internationaal grote ophef nadat supporters van Hellas Verona racistische spreekkoren aanhieven om de Italiaanse international Mario Balotelli van Brescia uit zijn spel te halen. De spits stapte van het veld en kreeg daar een gele kaart voor. Ook de supporters van Brescia lieten Balotelli vallen: zij bagatelliseerden het racisme van de aanhangers van Hellas Vernona.

Iets vergelijkbaars overkwam de Belgische international Romelu Lukaku. Nadat supporters van Cagliari hem racistisch hadden bejegend, gaf de harde kern van zijn eigen club Inter Milan een statement uit waarin met steun voor de Cagliari-fans.

Geef een reactie

Laatste reacties (136)