6

Schermutseling tussen walvisjagers en activisten bij Zuidpool

Japan heeft de jacht weer geopend op walvissen. Voor de wetenschap, naar eigen zeggen. Voor de verboden commerciƫle handel, zegt Sea Shepherd

Japanse walvisvaarders en activisten van de natuurorganisatie Sea Shepherd zijn gisteren in een schermutseling geraakt in de wateren rond de Zuidpool, zo meldt de Trouw. Er zijn geen gewonden gevallen.

Trouw meldt dat de confrontatie tussen het Sea Shepherd-schip Bob Barker, dat onder Nederlandse vlag vaart, en de Japanse harpoenschepen Yushin Maru 2 en Yushin Maru 3 was.
Volgens het Japanse Instituut voor Walvisonderzoek vuurde de bemanning van de Bob Barker meer dan 40 lichtkogels af. Ook zouden de milieuactivisten 50 minuten lang een laserstraal op de Japanse schepen hebben gericht. Sea Shepherd zegt dat de Japanners gevaarlijk voor de Bob Barker langs voeren, en dat ze probeerden de activisten te verblinden met schijnwerpers.
De Japanse walvisjacht in de wateren rondom de Zuidpool is omstreden. Japan zegt dat het de zeezoogdieren vangt in het belang van de wetenschap. Volgens Sea Shepherd gaat het echter om verboden commerciële walvisvangst.

Trouw: Walvisjagers en activisten met elkaar op de vuist bij Zuidpool

Foto-cc: Wietse

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (6)