Laatste update 02 februari 2016, 13:20
198

‘Schiet vrouwen en kinderen neer aan de grens’

Nu de vluchtelingencrisis het punt van massahysterie lijkt te hebben bereikt, durven extreemrechtse politici openlijk te pleiten voor het neerschieten van vrouwen en kinderen aan de grens. Frauke Petry, voorzitter van Alternative für Deutschland (AfD) dat zich steeds feller profileert als anti-vluchteling, zei zaterdag in een interview met de krant Mannheimer Morgen dat er ‘meer politieagenten aan de grens’ moeten komen en Duitsland ‘niet bang moet zijn om mensen terug te sturen’. ‘Indien nodig’ zouden er ook hekken gebouwd moeten worden om de grenzen te beveiligingen. Gevraagd wat te doen als vluchtelingen over die hekken zouden proberen te klauteren, zei Petry:

Dan moet de politie zo’n illegale grensoverschrijding stoppen. Indien nodig moeten agenten gebruik maken van hun vuurwapen. Zo staat het in de wet.

Beatrix von Storch, vicevoorzitter van AfD, ging zondagavond nog een stap verder. Nadat grote onrust was ontstaan over de uitspraken van Petry, gooide Von Storch olie op het vuur door op Facebook wetteksten te citeren waaruit zou moeten blijken dat agenten wel degelijk het recht hebben om op ongewapende mensen te schieten. Nadat iemand geschokt vraagt:

screenshotbea

Dat is zwakzinnigheid. Wilt u soms vrouwen met kinderen met wapengeweld de toegang verhinderen?

Zegt Von Storch droogjes “Ja”.

De uitspraken van Petry en Von Storch veroorzaken een golf van protest en verontwaardiging in Duitsland, niet in de laatste plaats bij de mensen die geacht worden om hun wapens op onschuldige mensen te richten. Voorzitter Jörg Radek van de Duitse politievakbond GdP laat weten:

Geen enkele agent is bereid op migranten te schieten. Wie dergelijke radicale methodes suggereert, wil duidelijk de rechtsstaat afschaffen en de politie als instrument inzetten. Dat hebben we al meegemaakt in de geschiedenis van Duitsland en dat willen we nooit meer.

Tijdens de Koude Oorlog werden honderden mensen door Oost-Duitse grenswachten doodgeschoten toen ze naar West-Duitsland probeerden te vluchten.

Onverantwoord
Thomas Oppermann, fractieleider van Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) is evenmin te spreken over wat hij ‘mobilisatie van de publieke opinie tegen de vluchtelingen’ noemt. Hij krijgt bijval van Konstantin von Notznoemt, parlementslid voor Die Grünen, die de uitspraken ‘onverantwoord’ noemt in tijden waarin fysieke aanvallen op vluchtelingen toenemen. AfD zou hiermee de misdaden van extreemrechts rechtvaardigen.

Vorige week werd onderzoek van de Duitse federale recherche (BKA) bekend waaruit bleek dat het aantal aanslagen tegen asielzoekerscentra in 2015 vervijfvoudigde tot meer dan 1000 gewelddadige incidenten. In diezelfde week pleegden onbekenden met een handgranaat een aanslag  op een asielzoekerscentrum in Baden-Württemberg. De granaat stond op scherp, maar ging gelukkig toch niet af, waardoor 170 slapende bewoners ongedeerd bleven.

Ook elders in Europa neemt het xenofobe geweld toe. Een bende van ongeveer 100 gemaskerde racisten heeft vrijdagavond migranten en niet-witte Zweden belaagd en mishandeld in het centrum van Stockholm. Het extreemrechtse geweld werd, net als de bestorming in Woerden, door diverse media geframed als ‘protest’ door ‘bezorgde burgers’. Zo sprak gratis dagblad Metro over asielzoekers die ‘voor onrust zorgden’ en over ‘burgers’ die ‘de straat op gingen’ om hen ‘een lesje te leren’.

Von Storch lijkt maandag enigzins bij zinnen gekomen en zegt in nieuwe Facebookpost ‘principieel tegen geweld tegen kinderen’ te zijn:

Dit omvat ook het gebruik van vuurwapens door de politie tegen minderjarige migranten. Geweld is altijd het laatste redmiddel.

Onschuldige mannen en vrouwen die vluchten voor oorlogsgeweld en boven de achttien zijn mogen van Von Storch nog wel gewoon worden neergeschoten.

Achterblijvers
Terwijl vluchtelingen op meerdere plekken in Europa worden belaagd, sterven achterblijvers in de belegerde steden van Syrië nog steeds van de honger. Nadat in januari een laatste hulpkonvooi Madaya wist te bereiken, zouden alweer 16 mensen aan de honger bezweken zijn. Volgens Artsen zonder Grenzen worden nieuwe noodhulpkonvooien geblokkeerd en medische evacuaties tegengehouden. Ook zouden er geen dokters meer aanwezig zijn in de stad. Ook op andere plekken zouden Syrische burgers worden uitgehongerd door de strijdende partijen. In totaal zo’n 450.000 mensen volgens de officiële cijfers, maar lokale organisaties schatten dat het werkelijke aantal een miljoen bedraagt. In de Volkskrant zegt Sonia Meyer van de hulporganisatie CARE:

Inwoners zijn omsingeld door strijdende partijen, hebben geen eten meer, en niemand kan er bij.

Cc-foto: Metropolico

Geef een reactie

Laatste reacties (198)