Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schietende agenten wel schuldig, maar geen straf

  •  
14-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
politie300_24.jpg
Rechtbank veroordeelt twee schietende agenten voor zware mishandeling zonder hier verdere consequenties aan te verbinden
In Tilburg schoten twee agenten tijdens een achtervolging een verdachte neer. De rechter stelt nu dat de agenten schuldig zijn aan ‘zware mishandeling’, maar legt ze geen straf op. Het OM had 100 uur taakstraf geëist.
De twee agenten achtervolgden een verdachte van hennephandel. De verdachte haalde gevaarlijke capriolen uit om te kunnen ontkomen, schrijft het AD. Nadat hij werd klemgereden probeerde hij alsnog te vluchten en besloten de agenten op hem te schieten. Hij werd in zijn bil geraakt.
De rechter meent nu dat de agenten de ambtsinstructie negeerden door de man niet te waarschuwen voor vuurwapengeweld. Het gevolg is een ernstig strafbaar feit, aldus de rechter. Toch besloot de rechter niet over te gaan tot een straf, omdat de er sprake zou zijn van een bijzonder geval.
“De agenten moesten binnen zeer korte tijd een belangrijke beslissing nemen en sloegen daarbij weliswaar een cruciale, maar ook een kleine stap over.”
De rechter telt daar ook bij op dat de schietpartij voor de agenten veel impact heeft gehad en dat ze hun medeleven zouden hebben getoond aan het slachtoffer.
Het AD schrijft dat agenten de afgelopen tientallen jaren nauwelijks een straf voor een schietpartij krijgen. In dertig jaar was er slechts sprake van één vervolging per jaar. Na 1997 is voor een dodelijk schietpartij nooit meer een agent veroordeeld tot een straf. De krant haalt ook de dood van Mike Stok in Rotterdam op: agenten werden weliswaar schuldig bevonden aan zijn dood, maar wel ontslagen van alle rechtsvervolging. Ook al bleek achteraf geen sprake te zijn van een dreiging.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.