Laatste update 21:37
185

Moordaanslag in Utrecht

Update 21.30 uur: De man die eerder gearresteerd werd bij een huiszoeking, wordt nu verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag, meldt de politie.

Update 19.16 uur: Premier Mark Rutte zegt tijdens een persconferentie nog altijd geen duidelijkheid te hebben over het motief van de dader. Morgen zullen de vlaggen halfstok hangen op overheidsgebouwen. Overigens is het terreurdreigingsniveau in de provincie Utrecht verlaagd naar niveau 4 door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Update 18.27 uur: De hoofdverdachte is aangehouden, wordt gemeld tijdens de persconferentie.

Update 18.20 uur: Tijdens een persconferentie op het stadhuis van Utrecht heeft burgemeester Jan van Zanen laten weten dat alle prioriteit ligt bij het opsporen van de dader van de aanslag eerder op de dag maar dat hij nog niet is gevonden. Hij benadrukt dat over het motief nog niets bekend is. Wel is een andere verdachte gevonden na een huiszoeking, maakte de hoofdofficier van de regio Midden-Nederland bekend. Hoe hij is betrokken bij de aanslag is nog niet duidelijk. Tot 22.00 uur blijft het dreigingsniveau op het hoogste niveau. Van de 5 gewonden zijn er nog 3 ernstig gewond.

Update 16.35 uur: Het aantal gewonden is zojuist door de politie Utrecht naar beneden bijgesteld. In plaats van 9 gaat de politie nu uit van 5 gewonden.

Update 16.30 uur: De gemeente Utrecht heeft het advies aan inwoners om binnen te blijven ingetrokken. Eerder werd dat advies gegeven omdat veiligheidsdiensten vermoedens hadden dat ook op andere plekken in de stad werd geschoten. Dit bleek niet te kloppen.

Update 15.40 uur: Een rode Renault Clio, volgens de politie in Utrecht gebruikt na de aanslag van vanmorgen, is aangetroffen in de Utrechtse Tichgelaarslaan, net buiten het centrum. De auto zou bij een zogenaamde carjacking buit zijn gemaakt, meldt de Politie Utrecht via Twitter.

Update 15.00 uur: Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft laten weten dat bij de aanslag van maandagochtend drie doden zijn gevallen. Negen mensen raakten gewond. Premier Rutte sprak tijdens een persconferentie van een aanslag.

Update 14.15 uur: De politie heeft een signalement verstrekt van een verdachte, namelijk de 37-jarige Gökmen Tanis. De verdachte is te zien op de beveiligingsbeelden uit de tram waarin geschoten is:

Update 13.30 uur: Tijdens een speciaal ingelaste persconferentie heeft terrorismecoördinator Pieter-Jaap Aalbersberg laten weten dat de verhoogde terreurdreiging alleen voor de provincie Utrecht geldt en in elk geval tot 18.00 uur van kracht blijft. Over de toedracht van het incident is nog altijd niets bekend. Er is in elk geval één voortvluchtige, of er meer daders zijn is onbekend. De NCTV is in crisisberaad met onder meer premier Rutte en de verantwoordelijke ministers.

Bij een woning aan de Trumanlaan, vlakbij het 24 Oktoberplein, is een grote politiemacht aanwezig. Bij een inval in een woning aldaar is vermoedelijk niets aangetroffen.

Politieke partijen hebben de campagnes stilgelegd en ook het verkiezingsdebat dat voor maandagavond gepland stond bij EenVandaag gaat niet door. Alleen Forum voor Democratie zet de campagne gewoon voort.

Update 12.30 uur: De NCTV verhoogt het dreigingsniveau in Utrecht naar het allerhoogste niveau, dat meldt RTL Nieuws. Dit is nog nooit eerder voorgekomen. Dit houdt in dat er concrete aanwijzingen zijn dat terroristen op het punt staan een aanslag in Nederland te plegen, er een aanslag in Nederland heeft plaatsgevonden, of er kans is op een vervolgaanslag in Nederland.

Nog steeds is onduidelijk wat de aanleiding is voor de schietpartij, ook ontbreekt van de daders nog elk spoor. Scholen in de omgeving houden op last van de politie de deuren gesloten. De NOS meldt dat uit voorzorg ook alle moskeeën in Utrecht geëvacueerd zijn. Er is momenteel geen treinverkeer van en naar Utrecht CS mogelijk.

Eerder:
In Utrecht zijn maandagochtend schoten gelost in een tram nabij het 24 Oktoberplein in de wijk Kanaleneiland. Daarbij zouden meerdere gewonden zijn gevallen en is mogelijk een persoon om het leven gekomen. Een ooggetuige heeft aan RTV Utrecht laten weten dat het om meerdere schutters gaat en dat er gericht op een vrouw werd geschoten. Andere getuigen melden dat in de tram een man een wapen trok en meerdere mensen neerschoot.

In Utrecht is een grote politiemacht op de been en ook de anti-terreureenheid is aanwezig. Het tramverkeer is stilgelegd en er zijn traumahelikopters ingezet. De daders zijn op de vlucht. De politie heeft laten weten rekening te houden met een terroristisch motief. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten dat er crisisoverleg plaatsvindt. In Den Haag is inmiddels de beveiliging rond het Binnenhof versterkt.

Dit bericht wordt aangevuld.

Geef een reactie

Laatste reacties (185)