Laatste update 22:09
153

Grote schietpartij in Las Vegas: 58 doden, ruim tweehonderd gewonden

In Las Vegas zijn bij een schietpartij zeker vijftig doden gevallen. Ook raakten meer dan tweehonderd mensen gewond. Bij een groot countryfestival in de open lucht werd vanuit een omliggend hotel met een automatisch wapen op de menigte geschoten. De dader is door de politie doodgeschoten.

Op internet zijn beelden verschenen van het moment waarop het vuur wordt geopend. Te zien is hoe mensen eerst compleet verrast zijn en vervolgens in paniek raken. Op de achtergrond is een lange reeks schoten te horen.

De politie heeft de directe omgeving van het Mandalay Bay hotel compleet afgesloten. Ook worden mensen opgeroepen uit de buurt van het festivalterrein te blijven. Of de schutter alleen handelde is niet duidelijk. De politie is nog op zoek naar zijn partner, maar gaat er voorlopig vanuit dat het om slechts één schutter gaat.

Update 12.15 uur:
CNBC meldt dat de identiteit van de schutter bekend is. Het gaat om de 64-jarige Stephen Paddock, een inwoner van het plaatsje Mesquite, eveneens in de staat Nevada. Naar zijn vrouw wordt nog altijd gezocht.

Update 22.00
Inmiddels is iets meer bekend over de aanslag, al blijft het nog gokken naar het motief van de aanslagpleger. Paddock leefde de afgelopen vijf jaar in een gemeenschap voor ouderen. Volgens zijn broer hield hij van gokken en countrymuziek. Paddock zou als eenling hebben gehandeld. Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, maar de Amerikaanse autoriteiten nemen die claim niet serieus. Aanslagen opeisen is voor IS een makkelijke manier om de propagandamachine draaiende te houden.

Bij zijn aanslag, die hij uitvoerde vanuit zijn hotelkamer op de 32e verdieping in het Mandalay Bay Resort, vermoordde hij zeker 58 mensen. Ten minste 400 mensen raakten gewond. Paddock pleegde daarna zelfmoord. In de kamer trof de politie maar liefst tien automatische wapens aan.

Bron: NRC,  NOS / cc-foto: Marie

Geef een reactie

Laatste reacties (153)