46

Schilderij vernield in bible-belt

Kunstvandaal bekladt aanstootgevende scènes in Het Beloofde Land

In het Gorinchemse Beatrixziekenhuis heeft afgelopen weekend een kunstvandaal een schilderij beklad. Het getroffen werk is ‘Het Beloofde Land’ van Izak Boom, een schilderij over het christendom. Twee maanden geleden werd het doek na klachten van bezoekers al korte tijd verwijderd.

De vandaal heeft met een spuitbus twee grote paarse bollen over de scènes gespoten waarover al eerder werd geklaagd. Het schilderij gaat over de visie van Boom op het christendom in de bible-belt. Zo is er bijvoorbeeld iemand te zien die zijn auto wast en daarom de zware broeders op zijn nek krijgt, maar ook zijn er een avondmaal- en een doopscène. De boerderij met de tekst “Jezus Redt” uit Giessenburg staat ook op het doek. 

Na de eerdere klachten liet Boom al weten zich wel voor te kunnen stellen dat christenen wat voelen bij zijn werk. ‘Mijn moeder is ook erg gelovig,’ zei hij in oktober tegen het AD. ‘Mijn moeder is ook erg gelovig en die vond het confronterend.’ Booms moeders snapte overigens ook niet dat het destijds werd weggehaald.

Boom reageert verbolgen op de ‘laffe’ vernieling van zijn werk. ‘Maak je kenbaar en kom met een creatief antwoord in plaats van een destructieve daad,’ zegt hij. Het schilderij is ondanks de vernieling niet weggehaald. Het ziekenhuis heeft er een bordje bij gehangen waarop staat dat zij het vandalisme betreuren en dat ze in overleg met de kunstenaar hebben besloten het werk te laten hangen. 

Bron: RTV Rijnmond
Beeld: Screenshot RTV Rijnmond

Geef een reactie

Laatste reacties (46)