Laatste update 17:07
38

Napels wil SeaWatch laten aanmeren, tegen wil regering Italië in

Update donderdag 3 januari:
De Italiaanse stad Napels heeft donderdag gezegd het schip de Sea Watch toestemming te verlenen aan te meren en de opvarenden aan wal te laten komen. Dat meldt de NOS. Met dat besluit gaat Napels lijnrecht in tegen de Italiaanse regering en diens extreemrechtse minister van Buitenlandse Zaken Matteo Salvini. Napels voegt zich met de uitspraak in een rij Italiaanse steden die zich steeds openlijker verzetten tegen de xenofobe en anti-immigranten politiek van de Italiaanse regering.

Het schip de SeaWatch 3 dat onder Nederlandse vlag vaart drijft op dit moment in de kustwateren van Malta, nadat Nederland daar bij Malta op had aangedrongen. Het eiland weigerde het schip echter te laten aanmeren. De voorraden voedsel en water raken op, maar Malta heeft vooralsnog geen toestemming gegeven het schip te laten bevoorraden. Aan boord bevinden zich 32 uit zee geredde migranten.

Eerder:
Malta geeft alsnog het schip SeaWatch met daarop 32 migranten die werden gered uit de Middellandse Zee toestemming te schuilen in Maltese wateren. De afgelopen dagen weigerden andere Europese landen de migranten op te nemen waardoor het schip nergens kon aanmeren.

Gisteren nog meldde persbureau Reuters dat de situatie aan boord kritisch werd. Er was nog maar voor enkele dagen drinkwater en voedsel. Ook woedt er een storm op de Middellandse Zee die voor gevaarlijke situaties zorgt. Eerder nog had de SeaWatch de regering van Malta verzocht in elk geval in Maltese wateren de storm mocht uitzitten, maar ook dat werd geweigerd.

De SeaWatch vaart onder Nederlandse vlag. De Nederlandse overheid heeft toegezegd een deel van de 32 vluchtelingen, waaronder ook 7 kinderen, toe te laten tot de vluchtelingenprocedure. Verder vond Nederland dat de overige vluchtelingen verdeeld moesten worden over de andere lidstaten en was daarover in overleg met de Europese Commissie. Het is onduidelijk of Malta de vluchtelingen nu ook al dan niet tijdelijk opneemt. Het schip mag wel aan de Maltese kust schuilen en kan daar ook bevoorraad worden mocht dat nodig zijn.

Noot: Eerder werd gedacht dat het schip op Malta mocht aanmeren, dit is niet het geval. De Sea Watch 3 heeft vooralsnog uitsluitend toestemming gekregen in Maltese kustwateren de storm uit te zitten. 

Bron: Il Messagero / cc-foto: Sin Fein

Geef een reactie

Laatste reacties (38)