Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Schiphol-terroristen' blijken onschuldige passagiers

  •  
30-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
united_300.jpg
Update - CNN: Niets aan de hand, was misverstand ... Verdachten zijn woensdagmiddag vrijgelaten
Twee mannen die verdacht gedrag vertoonden zijn in Schiphol opgepakt op verdenking van het voorbereiden van terreurdaden, meldt de Amerikaanse zender ABC
Een van de verdachten werd bij het boarden in Birmingham, Alabama al uitgebreid gecontroleerd. Hij had onder andere vier telefoons bij zich die aan elkaar waren getaped. Omdat er geen concrete verdenkingen waren mocht hij vertrekken naar Chicago. Daar ontdekten de autoriteiten dat hij zijn baggage had ingecheckt op een vlucht naar Dubai en daarna Jemen maar zelf aan boord zat van een vliegtuig naar Amsterdam. De vlucht naar Dubai maakte rechtsomkeert maar na onderzoek werd niets aangetroffen. 
De verdachte Ahmed Mohamed Nasser al Soofi uit Detroit is van oorsprong afkomstig uit Jemen. Hij kreeg op de vlucht naar Amsterdam gezelschap van Hezam al Murisi. Het duo aan boord van de United-vlucht is bij aankomst op Schiphol gearresteerd.
De Taliban kondigde vandaag nog extra aanslagen aan in het Westen naar aanleiding van de protesten tegen de moskee in New York.
Update 00:15 Amerikaanse autoriteiten zeggen er vrijwel zeker van te zijn dat de mannen ‘droog oefenden’ voor een toekomstige aanslag.
Update 16:45 NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal twittert dat CNN Amerikaanse autoriteiten citeert die de zaak afdoen als een misverstand. De twee mannen zouden elkaar niet kennen en door omboekingen in het toestel terecht zijn gekomen. Er is geen enkel bewijs voor terreurplannen.
Update woensdag 1 september
Woensdagmiddag heeft het Openbaar Ministerie de twee Jemenitische mannen vrijgelaten. Ze worden niet meer als verdachten beschouwd. Volkskrant: Terreurverdachten Schiphol vrijgelaten
cc-foto: Doug

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.