19

Schipholoverleg hangt naar rechts

De ambtenaren die aan de Alderstafel zitten zijn van CDA of VVD huize, de partijen in de Tweede Kamer die het sterkst pro-Schiphol zijn

De Alderstafel, het overlegorgaan dat het kabinet adviseert over Schiphol wordt gedomineerd door ‘rechtse’ leden. Naast de vertegenwoordigers van de luchtvaartindustrie, zitten aan tafel functionarissen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, wethouders uit omliggende gemeenten en gedeputeerden van de provincies. Vier van hen zijn VVD’ers en twee van hen komen van het CDA.

De Volkskrant concludeert dat de Alderstafel behoorlijk gedomineerd wordt door mensen die de luchtvaart ‘een warm hart toedragen’. De ‘natuurlijke’ tegenpartij wordt gevormd uit drie bewoners. Zij zitten namens de omwonenden aan tafel om de vlieghinder aan de kaak te stellen. Een van hen is overigens een voormalige VVD-wethouder.

De bewoners staan in gewicht machteloos tegenover de rechtse ambtenaren. De Alderstafel neemt het kabinetsstandpunt uit 2006 als leidraad die stelt dat de positie van Schiphol een van de belangrijkste ‘kookpunten’ is en dat er ruimte moet blijven voor groei en ontwikkeling voor deze luchthaven.

Volkskrant: De Tafel van Alders is in meerderheid pro-Schiphol

cc-foto: Leonard Chien

Geef een reactie

Laatste reacties (19)