14

Schippers en Dijksma negeerden advies over paardenvlees

Paardenvlees vormt wel gevaar voor de volksgezondheid ... Voedsel- en warenautoriteit pleitte voor strenger toezicht en waarschuwingen voor het publiek

Ministers Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) hadden het publiek moeten waarschuwen voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië en Bulgarije. Maar dit advies van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben ze in de wind geslagen. Dat schrijft het AD op basis van documenten die de krant heeft opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De NVWA riep dit voorjaar miljoenen kilo’s rundvlees terug, omdat de herkomst van het vlees onduidelijk was. Het vlees was mogelijk vermengd met paardenvlees. Later bleek inderdaad bij controles paardenvlees door rundvlees heen te zitten, onder andere in de gehaktballetjes van Ikea. 

Ambtenaren van de NVWA waarschuwden toen ook voor de gevaren van geïmporteerd paardenvlees; in vlees uit Roemenië en Bulgarije zitten vaker gevaarlijke parasieten als trichinella en toxoplasma.

In een document van van 21 februari is te lezen: 

Vlees van deze paarden levert, gezien de ernst van de ziekten bij de mens, een beduidend risico op voor de volksgezondheid als het rauw of onvoldoende verhit wordt geconsumeerd”

Bovendien zouden er mogelijk restanten van het medicijn fenylbutazon in het vlees zitten.

Bakken
Het AD schrijft dat de ambtenaren toen pleitten voor intensiever toezicht en waarschuwingen voor het publiek. Schippers en Dijksma vonden die extra waarschuwing niet nodig. Het zou immers algemeen bekend zijn dat verstandig is om vlees goed door te bakken. “Daarbij doet het er niet toe of het om paardenvlees gaat, of een andere vleessoort”, aldus de bewindsvrouwen.

Controles
Volgens het AD wordt het vlees in Roemenië nauwelijks gecontroleerd. Maar ook in Nederland wordt minder zorgvuldig geïnspecteerd omdat het vlees afkomstig is uit een EU-land. Van de duizenden paarden die tussen 2005 en 2012 in Nederland zijn geslacht worden er jaarlijks maar “een handjevol” gecontroleerd. Vorig jaar zou bijvoorbeeld maar 0,06 procent van de geslachte paarden zijn gecontroleerd op het gevaarlijke medicijn fenylbutazon. De NVWA zegt in de krant dat het aantal controles wel voldoet aan de Europese normen.

AD: Paardenvlees vormt wel gevaar voor volksgezondheid

Geef een reactie

Laatste reacties (14)