35

Schippers gaat opnieuw onderhandelen over prijs medicijn taaislijmziekte

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat toch opnieuw onderhandelen over de prijs van het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte. Eerder kwam de minister er niet uit met de fabrikant (Vertex Pharmaceuticals). Het middel kon daarom niet worden opgenomen in het basispakket.

Daarop was veel kritiek. Onder andere van vader Jos Leijen die een oproep plaatste op Facebook. Zijn 6 maanden oude dochter heeft de ziekte taaislijm, en het medicijn zou zijn dochter een beter leven geven. Het bericht werd meer dan 86 duizend keer gedeeld.

Een ruime Kamermeerderheid drong er daarop bij de minister op aan de onderhandelingen opnieuw te openen. Ook de patiëntenorganisaties wilden dat Schippers nog een poging zou wagen om een deal te sluiten met de fabrikant.

De onderhandelingen met de fabrikant liepen volgens het ministerie stuk omdat de fabrikant niet bereid was de prijs voldoende te laten zakken. Een behandeling met het medicijn kost per patiënt 170.000 euro per jaar. In Nederland komen ongeveer 750 mensen met taaislijmziekte in aanmerking voor het medicijn. Dit kost 85 tot 100 miljoen euro per jaar.

Tegen de NOS zegt de minister van Volksgezondheid dat: “Mijn deur heeft altijd opengestaan voor nieuwe onderhandelingen. Alleen zal Vertex dan wel moeten bewegen. De prijs van het medicijn is veel te hoog en daar zullen ze iets aan moeten doen.”

Bron: NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (35)