56

Schippers geeft startsein marktwerking in zorg

Zorgverzekeraars starten in 2012 met prijsonderhandelingen met ziekenhuizen... Uit eerder onderzoek van het CPB blijkt dat de kwaliteit van de zorg hierdoor niet vooruit zal gaan

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ziekenhuizen in 2012 al gaan onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijs van behandelingen. Ziekenhuizen moeten wat betreft de bewindsvrouw niet langer een vast budget krijgen voor hun werk, maar beloond worden voor wat ze presteren.

Schippers hoopt dat de zorg hierdoor verbetert. Schippers:

Nu krijgen ziekenhuizen een zak met geld om dingen te doen. Niet om het heel goed te doen of om nieuwe technieken te gebruiken. Zorgverzekeraars moeten namens de patiënt goede zorg inkopen tegen scherpe prijzen. Ik hoop dat ze zeggen: waarom is ziekenhuis A duurder dan ziekenhuis B, hoe zit het met de hersteloperaties of hoe is het met de kwaliteit?”

Uit eerder onderzoek van het CPB blijkt echter dat meer concurrentie de zorg niet beter zal maken. In een persbericht van september 2010 schrijft het CPB: “Concurrentie tussen ziekenhuizen heeft vooralsnog geen effect op de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld gemeten in minder (ongeplande) heroperaties of een lagere mortaliteit.”

Desalniettemin houdt Schippers vast aan haar plannen. NOS schrijft: “Voor ingewikkelde en zeldzame ingrepen blijft een vaste prijs gelden. Als een behandeling te duur uitvalt, krijgt een ziekenhuis de extra kosten niet meer vergoed. Minister Schippers verwacht dat door de maatregel de kwaliteit toeneemt en de bureaucratie daalt. Verzekeraars willen meer tijd om het systeem in te voeren.”

Eerder verscheen op Joop: CPB: Concurrentie maakt zorg niet beter en Schippers: ‘Maximale marktwerking in zorg’
NOS: Ander beloningsbeleid ziekenhuizen

Geef een reactie

Laatste reacties (56)