15

Schippers: Geen reden voor excuses aan Q-koortspatiënten

Update Thieme (PvdD) dient motie van wantrouwen in ... Schippers: 'De overheid heeft de patiënten dit niet aangedaan' ... Advocaat patiënten dient schadeclaim in ...  'Kabinet wilde straatje schoonvegen' 

Het kabinet heeft de Kamer misleidt over de Q-koorts. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De regering zou bewust feiten hebben verdraaid en selectief selecteren uit verschillende externe onderzoeken en daarmee een onvolledig beeld hebben gegeven.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update 20.55

NU.nl meldt:

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft donderdag een motie van wantrouwen ingediend tegen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). Ze is niet tevreden over de manier waarop er met de Q-koortsuitbraak is omgegaan en stelt dat de Tweede Kamer is misleid.

Update 19.30
Ondanks aandringen van de Tweede Kamer heeft het kabinet ook donderdag geen excuses gemaakt aan Q-koortspatiënten en hun familie, zo meldt Trouw. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is daar ook geen reden voor, hoewel ze betreurt wat er is gebeurd:

“De overheid heeft de patiënten dit niet aangedaan. De overheid heeft naar eer en geweten gehandeld. Het had beter gekund, maar daarmee is niet gezegd dat er minder slachtoffers zouden zijn geweest”

Uit de kabinetsbrief die vorige week naar de Kamer is verstuurd blijkt dat het kabinet haar eigen straatje schoon probeerde te vegen, zo concludeert GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande. “Er komt steeds meer rotzooi boven.

De brief is een reactie op de eerdere onthulling van Nieuwsuur over het feit dat het ministerie van Landbouw ruim van te voren op de hoogte was over de ernstige besmettingen. Ze wisten in 2008 al dat er honderd geitenstallen besmet waren met Q-koorts, maar de minster werd pas een half jaar later geïnformeerd. 

Het kabinet liet door adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) onderzoek doen naar de uitzending. Op basis van de conclusies van dat ‘externe’ onderzoek beweert het kabinet dat er niets vreemds is gebeurd. De redacteuren van Nieuwsuur bestudeerden het onderzoek van PwC ook, maar komen tot een hele andere conclusie. Zo constateerde ook Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren: 

“Het kabinet verdraait in de brief de feiten en misleidt daarmee de Kamer. […] “Het kabinet zegt nu dat ze op zoek waren naar de vrije bedrijven terwijl ze al die jaren in de Kamer hebben gezegd, nee we gaan op zoek naar besmettingshaarden. Het strookt niet met het beleid en het strookt niet met de informatie die wij hebben gekregen. Vandaar dat wij nu de onderste steen boven willen krijgen.” 

Ook constateert het PwC-onderzoek dat een aantal door Nieuwsuur aangekaarte onderwerpen zijn laten liggen door commissie-Van Dijk die ook een rapport schreef over de zaak. Niet alleen de informatievoorziening aan de minister schoot tekort. Er werd een tankmelktest uitgevoerd om bedrijven Q-koorts vrij te verklaren, maar er werd niet een onderzoek opgezet om bedrijven met Q-koorts op te sporen. Patiëntenvereniging Q-uestion meent dat als die onderzoekers er wel waren bijgehaald de overheid wel op tijd had kunnen ingrijpen.  

De Q-koorts kostte aan ministens 25 mensen het leven. Zo’n vierduizend anderen werden ziek. Advocaat van de slachtoffers Luc Rohof gaat een schadeclaim bij de overheid indienen namens vierhonderd slachtoffers van Q-koorts:

“We zien dat de overheid duidelijk wegduikt, dus wat ons betreft gaan we over tot actie richting de overheid. We gaan een schadeclaim indienen namens de slachtoffers, dat zijn er inmiddels 400.” 

Nieuwsuur: Kabinet misleidt Kamer over Q-koorts

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)