10

Schippers gunt Amsterdam OS-lobby

Lobby Olympische Spelen 2028 kost Rotterdam en Amsterdam samen zo'n 1,5 miljoen euro ... De vraag is of Nederland zich überhaupt kandideert

Rotterdam en Amsterdam concurreerden de afgelopen tijd met elkaar om in 2028 het Olympisch dorp binnen te halen. Gemeenten, het Rijk en provincies trokken zo’n 190 miljoen euro uit om Nederland ‘op Olympisch niveau’ te krijgen. Minister Schippers maakt vandaag aan die concurrentie een eind en wijst Amsterdam uit als kandidaat-stad voor de Olympische Spelen. Als Nederland zich überhaupt kandideert.

Pas in 2016 beslissen de Nederlandse regering en het NOC-NSF over de kandidatuur van Nederland voor de Olympische Spelen van 2028. Mocht Nederland ermee doorgaan, dan wordt Amsterdam de kandidaat-stad. Het IOC beslist vervolgens pas in 2023 waar de Spelen worden gehouden.

Amsterdam wordt boven Rotterdam verkozen omdat de hoofdstad beter zou vallen bij het Internationaal Olympisch Comité. Ook heeft Amsterdam eerder al de Olympische Spelen georganiseerd, namelijk in 1928.

Dat het nog absoluut niet duidelijk is of Nederland zich zal kandideren hoeft de pret niet te drukken. De gemeenten zijn druk in de weer met de voorbereiding van wat eventueel komen kan en trekken daarom de portemonnee. RTL meldde eerder al dat Amsterdam tussen 2008 en 2011 bijna 600.000 euro heeft uitgegeven aan het binnenhalen van de Olympische Spelen. Rotterdam gaf in een korter tijdsbestek (2009-2011) meer uit: zo’n 680.000 euro. Oorzaak hiervan is het salaris van de speciale ambtenaar die is aangesteld in Rotterdam om zich fulltime met de lobby bezig te houden. De rest van het geld werd uitgegeven aan dienstreizen en promotiemateriaal.

cc-foto: Nairn Mc Williams

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)