Laatste update 00:06
40

Schippers houdt Prep uit basispakket, 250 onnodige hiv-infecties per jaar

Edith Schippers, demissionair minister van Volksgezondheid, wil medicatie die hiv-besmetting kan voorkomen niet opnemen in het basispakket totdat ze advies van de Gezondheidsraad heeft gekregen. Dit meldt Nieuwsuur. Hierdoor lopen er volgens het Aidsfonds zeker 250 mensen per jaar hiv op, terwijl dit voorkomen had kunnen worden door het preventieve gebruik van het medicijn Prep.

De medicijnen zijn nu al verkrijgbaar via de huisarts, maar kosten nu 600 euro per maand. Hierdoor ontstaat er een situatie waarin alleen mensen die het zich kunnen veroorloven de mogelijkheid hebben om zich volledig te beschermen van infectie. In het item komen verpleegkundigen en artsen aan het woord die regelmatig patiënten moeten behandelen die graag het Prep hadden willen slikken, maar dat echter niet konden veroorloven en nu moeten leven met hiv.

‘Mensen vinden dat je je ook op een andere manier kan beschermen tegen hiv, bijvoorbeeld met condooms. Maar uit cijfers blijkt dat dat gewoon niet gebeurt. Per jaar zijn er zo’n duizend nieuwe infecties,’ aldus Louise van Deth van het Aidsfonds. De enige reden om kritisch te zijn op de hiv-preventiepil, is volgens haar een morele: hij zou aanzetten tot losbandigheid en aanzetten tot onbeschermde seks.

“We weten uit onderzoek uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk dat het niet zo is. Ik vergelijk het vaak met de anticonceptiepil, daar was eigenlijk dezelfde discussie over. Maar die vinden we nu ook heel gewoon”, zegt Van Deth.

Het advies van de Gezondheidsraad waar Edith Schippers op wil wachten, verschijnt hoogstwaarschijnlijk niet eerder dan 2018. De medicijnen zouden dan pas in 2019 vergoed worden in het basispakket. Dit zou neerkomen op nogmaals 500 nieuwe mensen die onnodig met hiv-worden besmet. Het Aidsfonds dringt dan ook aan bij demissionair minister Schippers om sneller in actie te komen.

Nieuwsuur: ‘250 onnodige hiv-infecties per jaar, Prep moet worden vergoed’

Geef een reactie

Laatste reacties (40)