Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers mag vrije artsenkeuzen niet inperken

  •  
11-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schippers300_10.jpg
Hoogleraren: plannen minister Schippers in strijd met Europees recht
De Europese wet stelt dat patiënten zelf moeten kunnen kiezen wie hun arts is. De plannen van VVD-minister Schippers van Volksgezondheid voor de inperking van de vrije artsenkeuze, zouden daarom niet door kunnen gaan. Dat stellen twee hoogleraren recht in een onderzoek, dat werd verricht in opdracht van de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA).
Volgens Gareth Davies, hoogleraar Europees recht, en Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht, zullen de planne van Schippers  in geen enkele rechtbank standhouden. De Europese Commissie zou zelfs verplicht zijn om Nederland hierom te beboeten. Het onderzoek wordt vandaag naar de Raad van State gestuurd, die deze maand werd opgedragen om te toetsen of het controversiële plan aan de Europese regelgeving voldoet. Vervolgens zal de Eerste Kamer zich over de wijziging buigen.
schippers300
Hoewel Schippers de inperking zelf ontkent, noemt de SVHA – waarin meer dan 5.000 zorgverleners zijn vertegenwoordigd – het onderzoek een duidelijk signaal naar de minister. Schippers spreekt zelf steeds van het bieden van meer mogelijkheden.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.