59

Schippers: onderzoek doen naar weigerbeleid zorgverzekeraars

Zembla over selectie aan de poort ... Solidariteit wankelt in systeem van zorgverzekeraars

Volgens de zorgverzekeraars wordt er niemand geweigerd op basis van diens gezondheidssituatie. Zembla onderzocht of de verzekeraars zich echt aan die belofte houden. Dat blijkt niet het geval. Daniel de Rijke heeft kanker overwonnen en daarom wordt hem een aanvullende verzekering geweigerd door meerdere zorgverzekeraars.

In de uitzending van Zembla erkent minister Schippers van VWS dat risicoselectie gevaren kent. Iemand die minder gezond is, heeft een grotere kans op het doen van een intensief beroep op de gezondheidszorg ten opzichte van een ‘gezond’ iemand en is daarom onaantrekkelijk voor de verzekeraars. De minister:

Waar het mij eigenlijk als stelselverantwoordelijke om gaat is dat we geen risicoselectie in het systeem krijgen waarbij mensen zich op één groep richten en dan allerlei trucjes uithalen om anderen buiten de deur te houden.

Hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven heeft kritiek op het huidige systeem. 

Het ergste wat zou kunnen gebeuren is dat verzekeraars voor de groep die financieel minder aantrekkelijk is, minder goede zorg inkopen. Heeft u wel eens een advertentie gezien van: ‘chronisch zieken, kom bij ons, wij hebben de beste zorg voor u gecontracteerd?’ Nou, dat is een indicatie dat die mensen financieel onaantrekkelijk zijn.

In Zembla komt ook Daniel de Rijke aan het woord. Hij heeft kanker overleefd, maar verkeert in verwarring wanneer zijn ziekenhuis een conflict heeft met zijn zorgverzekeraar. Om persoonlijk niet onder de kwestie te lijden, stapt hij over naar een andere zorgverzekeraar. Maar zijn aanvullende verzekering wordt hem daarbij geweigerd omdat hij kanker heeft gehad.

Minister Schippers zegt er voor te waken dat ‘het systeem mensen gaat uitsluiten die hoge zorgkosten hebben. Dat is fout, we moeten zorgen dat dat andersom draait. Dat een verzekeraar zo gemotiveerd is om goeie, de beste zorg, zo slim georganiseerd, zo klantvriendelijk in te kopen dat juist chronisch zieken zich bij hem willen verzekeren. Dat wil ik. Daar laat ik onderzoek naar doen.’

Het ministerie van VWS maakt zich zorgen dat de solidariteit in die situatie aan het wankelen wordt gebracht.

Het feit dat zorgverzekeraars zich in hun marketing en ‘cadeaubeleid’ specifiek op een winstgevende populatie richten,  zou de solidariteit en toegankelijkheid kunnen belemmeren en dat is ongewenst.

Zembla: Schippers: verzekeraars moeten zich richten op dure patiënten

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (59)