284

Schippers ongeschikt als minister Volksgezondheid

Bekijk de uitzending van Zembla ... Minister verzwijgt intensieve contacten met tabakslobby ... 'Strijd tegen betutteling schaadt volksgezondheid' ... Moedwillig 600 doden extra per jaar

Prof O. van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde, stelt dat de ‘strijd tegen betutteling’ die minister Schippers voert schadelijk is voor de volksgezondheid. Hij vindt haar dan ook haar taak, het bevorderen van de volksgezondheid, niet goed uitvoeren. ‘Integendeel’. Door het stoppen met Postbus-51 campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken, zullen er zeshonderd mensen extra overlijden aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Stivoro naar de gevolgen van het beleid van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De resultaten van deze SimSmoke-studie worden gemeld in de ‘ZEMBLA’-aflevering ‘Minister van Tabak’.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In de SimSmoke-studie is naast de invloed van de maatregelen van minister Schippers ook doorgerekend wat de gevolgen zijn als de overheid wel een aantal maatregelen neemt die het roken ontmoedigen zoals een verbod op sigarettenautomaten, accijnsverhogingen en de horeca weer volledig rookvrij maken. In tegenstelling tot de extra doden bij het beleid van Schippers zouden er dan bijna 5.000 mensen minder aan roken overlijden tot 2020.
Verder blijkt uit de uitzending van ‘ZEMBLA’ dat VVD-minister Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie en rokersbelangenorganisaties dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten. Op 19 januari van dit jaar zei ze: “Ik ken die mensen nauwelijks. In alle jaren dat ik mij met dit dossier bezighoud, heb ik de tabakslobby misschien twee of drie keer gesproken”. Uit mails en brieven die in het bezit zijn van ‘ZEMBLA’ blijkt dat Schippers sinds 2003 veel vaker contact heeft gehad met de rokerslobby.
W. Maessen van ‘Red de Kleine Horeca’ vertelt over zijn goede contacten met de VVD-woordvoerders Edith Schippers, Halbe Zijlstra en Anne Mulder. Schippers betuigt haar sympathie met de acties van ‘Red de Kleine Horeca’ en mailt hen: “Ik kan er zondag helaas niet bijzijn. Ik wens jullie heel veel succes en toch ook veel plezier ;)”
De VVD had voor de kabinetsformatie van 2010 al toezeggingen gedaan aan de rokerslobby over de versoepeling van het rookverbod in de horeca, vertelt Maessen. Halbe Zijlstra mailt hem: “Jullie weten wat ik heb toegezegd. Dus reken ons af op het eindresultaat.”
A. van Voorst Vader, directeur Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie, zegt: “Wij hebben minister Schippers in haar rol als parlementariër intensief leren kennen als een heel zorgvuldig nadenkende parlementariër. Wij voeren als bedrijfstak één op één gesprekken met haar. Ze staat heel erg open voor zinvolle gedachten vanuit het bedrijfsleven.”
Ook blijkt dat topambtenaren van minister Schippers geregeld overleg voeren met de tabaksindustrie over de totstandkoming van het beleid. Dit is in strijd met de FCTC-conventie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierin is overeengekomen dat overheidsbeleid niet beïnvloed mag worden door commerciële belangen van de tabaksindustrie.
Minister Schippers wilde zelf niet meewerken aan de uitzending van ‘ZEMBLA’.
Zie ook: www.zembla.tv.

UPDATE 22:30

Enkele van de reacties op Twitter:

Trui Simmelink, werkzaam bij de kankerbestrijding:

Nederland, lieve mensen wat gaan wij doen aan het beleleid van deze minister #schippers? Wie bedenkt een goede tegenactie? #Zembla

Arie Kruseman, voorzitter KNMG

#Zembla toonde onthutsend inkijkje in anti-anti-rookcampagne van tabaksindustrie.

Frits Mostert:

Sodeju. Als zelfs maar 10% beweringen van #zembla over invloed tabakslobby op VWS-beleid klopt is dat al schokkend.

Anne-Marie Mineur:

Nederland heeft een tabakslobbyiste als minister van Volksgezondheid. Krankzinnig, als je erover nadenkt. #Zembla

Menno Slaats:

Zorgkosten stijgen enorm, maar minister pakt roken niet aan! Terwijl het langdurige besparing kan opleveren. #Zembla

Esther de Lange, lid Europarlement voor het CDA

Pittige uitzending #zembla over roken; komen EU voorstellen aan, o.a. over snoepsmaak en verpakkingen gericht op jongeren – terechte zorg!

Geef een reactie

Laatste reacties (284)