28

Schippers overweegt plastische chirurgie in basispakket te plaatsen

Plastisch chirurgen moeten zelf met een plan komen van de minister

Minister Schippers van Volksgezondheid overweegt medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer in het basispakket te plaatsen. Maandag riep ze in het tv-programma Radar artsen op met een goed plan te komen, zodat zij die nader kan bestuderen.

In 2005 werd plastische chirurgie uit het toenmalige ziekenfonds verwijderd omdat er teveel misbruik van de optie zou worden gemaakt.

Minister Schippers:

De grenzen werden steeds verder verlegd. Mensen gebruikten het steeds meer om zich te verfraaien’, zei de minister. Ze wilde voorkomen dat de grens tussen noodzakelijke en cosmetische operaties opnieuw vervaagt en de kosten verder oplopen.”

Volgens de minister ondervinden veel mensen nadeel van het feit dat noodzakelijke plastische chirurgische ingrepen niet vergoed worden. De minister overweegt de wijziging ondanks het advies van Borginstituut Nederland om dat niet te doen.

Toch sta ik ervoor open. De sector moet mij een voorstel doen dat ik niet kan weigeren.”

De minister over de rol van de plastisch chirurgen:

Ze moeten met een plan komen dat niet de eigen business vergroot door de grenzen weer te verleggen.”

De Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie is blij verrast met de deur die nu openstaat, maar is tegelijkertijd ook kritisch.

“Ik ben blij verrast, omdat tot nu toe de deur altijd dicht bleef.”

De vereniging wil wel duidelijkheid voordat het met een plan komt. 

Wij kunnen niet als slager ons eigen vlees keuren. Wij willen wel een plan maken, maar dan willen we met de minister vooraf afspreken wat er in het plan moet staan.”

Volkskrant: Schippers in gesprek met plastisch chirurgen over basispakket

Geef een reactie

Laatste reacties (28)