Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers: resistentie antibiotica gevaar voor de volksgezondheid

  •  
28-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
germs300
Voor het eerst Nederlandse vrouw overleden aan blaasontsteking door resistentie antibiotica ... Probleem heeft internationaal topprioriteit
Het gevaar van resistentie tegen antibiotica was al langer bekend, maar nu is voor het eerst in Nederland een vrouw overleden aan de gevolgen. Omdat haar lichaam resistent was geworden tegen antibiotica, was een simpele blaasontsteking niet meer te behandelen en overleed zij uiteindelijk aan de gevolgen.
Minister Schippers noemt het voorval in een gesprek met Radio 1 ‘heel treurig’ en het verschijnsel ‘een reëel gevaar voor de Volksgezondheid’. Volgens de minister moet het probleem wereldwijd worden aangepakt en raakt men nu doordrongen van de urgentie omdat er ook echt slachtoffers vallen. Als de resistentie toeneemt gaan er straks weer mensen dood aan ziektes die nu nog heel makkelijk te behandelen zijn.
Het probleem kan worden aangepakt door het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen en door de toegang tot antibiotica te beperken. In Nederland zijn dergelijke geneesmiddelen alleen op recept verkrijgbaar, maar in veel andere landen liggen ze gewoon bij de drogist in de schappen. Schippers gaat er internationaal ‘enorm hard aan sleuren’ om daar nu verandering in te brengen.
cc-foto: Microbe World

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.