53

Schippers stelt puberspreekuur vanaf 2013 verplicht

Shoolarts moet kinderen onder handen nemen … Minister trekt 26 miljoen euro uit voor actieplan

Middelbare scholieren moeten vanaf 2013 verplicht naar de schoolarts. Dat schrijven minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) in een actieplan om. De pubers krijgen individuele gesprekken met een schoolarts of een verpleegkundige die er vooral op gericht zullen zijn overgewicht onder jongeren terug te dringen.

Recente cijfers van het CBS tonen dat één op de zes jongeren van 15 jaar aan overgewicht heeft. De artsen moeten de kinderen kennis bijbrengen over gezond eten, veilig vrijen, alcohol en drugs. Het één op één gesprek moet de kinderen bovendien ook de mogelijkheid bieden vrijuit te spreken over hun problemen. Bijvoorbeeld over pesten, verliefdheid en eenzaamheid.

Schippers voldoet met haar actieplan aan de oproep van de Tweede Kamer. Die wil het puberspreekuur al langer invoeren op middelbare scholen. Schoolartsen komen nu enkel op verzoek op locaties langs. Voor het actieplan is 26 miljoen euro uitgetrokken. Dat geld moet ook besteed worden om leerlingen meer te stimuleren om te bewegen en daarnaast moeten schoolkantines zich meer gezond voedsel gaan aanbieden. 

NRC: Middelbare scholieren moeten vanaf 2013 op gesprek bij schoolarts

cc-foto: Michel Coumans
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (53)