Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers vraagt aan anonieme zaaddonoren om zich te melden

  •  
02-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ministers bijeen voor ministerraad

© 2017-06-02 09:15:49 DEN HAAG - Minister Edith Schippers van VWS komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. ANP JERRY LAMPEN

Edith Schippers van Volksgezondheid heeft een oproep gedaan aan alle mannen die voor 2004 anoniem zaad gedoneerd hebben aan een spermabank. Volgens Schippers kunnen de zaaddonoren ‘een ontzettend goede tweede daad’ verrichten door zich bekend te maken.
Voorheen konden mannen die hun zaad doneerden anoniem blijven. Sinds 2004 is er een wet van kracht die dat onmogelijk maakt. Die wet kon echter niet met terugwerkende kracht ingaan. Mannen hadden misschien juist hun zaad gedoneerd omdat ze wisten dat hun bijdrage anoniem zou blijven.
Daarom doet Schippers nu een oproep om vrijwillig uit de anonimiteit te treden. Ze zegt dat ze het heel fijn zou vinden, om te kijken of kinderen die voor 2004 zijn verwekt ook alsnog erachter kunnen komen wie hun biologische vader is en of ze nog broers of zussen hebben. Volgens Schippers kan het een ongelofelijke impact op iemands leven hebben om daarover in het duister te tasten.
Volgens familieonderzoeker Els Leijs zou de anonimiteit ook eerder geëist worden door de medici, in plaats van door de donoren zelf. In het NOS Radio 1 journaal zei ze deze week zei ze dat er genoeg donoren waren die openstonden voor contact met de kinderen die door hun zaad verwekt zouden worden. Schippers hoopt dat deze mannen zich nu willen melden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.