238

Schippers wil VVD leiden, zet deur voor PVV wagenwijd open

Wilders hoeft wat haar betreft 'minder Marokkanen-uitspraak' niet terug te nemen … Minister twijfelt niet aan eigen capaciteit

Minister Edith Schippers (VVD) ziet zichzelf in de toekomst haar partij best leiden. Dat zegt ze in een interview met de Volkskrant. Wat in het interview vooral opvalt is haar bereidheid om met de PVV van Geert Wilders samen te werken.

In het interview blijft Schippers vooral vaag over de toekomst. Ze weet niet of de houdbaarheid van premier Rutte zich uitstrekt tot de volgende reguliere verkiezingen van 2017, ook weet ze niet of Rutte überhaupt de ambitie heeft om door te gaan. Wat ze wel duidelijk maakt is dat ze de PVV niet bij voorbaat uitsluit van regeringsdeelname. Ondanks het fiasco van Rutte-1, waar van echte regeringsdeelname door de PVV weliswaar geen sprake was, maar wel van een gedoogkabinet. Met een sterk staaltje framing schuift Schippers de SP in eenzelfde extreme hoek als waar de PVV zich bevindt:

Ik ben de VVD niet, ik ben de VVD-top niet, maar u vraagt mij wat ik er van vind, en dit vind ik […] Ikzelf vind dat ik met iedereen om de tafel moet zitten. Ik zie niet in waarom ik de PVV moet uitsluiten en de SP niet.

Ook voor premier Rutte is samenwerking met de PVV een optie, al hangt hij er wel een voorwaarde aan: Geert Wilders zou zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ eerst terug moeten nemen. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra sluit zich daar bij aan, maar Schippers niet. “Iedereen maakt zijn eigen afweging”, aldus de minister.

Geef een reactie

Laatste reacties (238)