Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schippers: Ziekenhuis mocht heroïnewinst uitkeren

  •  
20-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
heroïne300.jpg
Dividend uitkeren niet illegaal, maar wel onwenselijk ... Gestopt in 2012
Onlangs kwam aan het licht dat het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam jarenlang miljoenen heeft verdiend met het produceren van medicinale heroïne, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie betaalde hier jarenlang bovendien veel te veel voor. Hierdoor kon het ziekenhuis zo’n 300.000 euro aan dividend uitkeren, tot grote verbazing van de Tweede Kamer die de verantwoordelijke minister Schippers op het matje riepen. Vrijdag gaf zij het verlossende woord: de dividenduitkering was weliswaar onwenselijk, maar niet illegaal.
Het Slotervaartziekenhuis heeft miljoenen winst gemaakt met de ontwikkeling en verkoop van medicinale heroïne. De heroïne was bedoeld voor een groep van 750 langdurig verslaafden. Het ziekenhuis verzweeg bovendien de winst die het maakte met de ontwikkeling van de heroïne, waar het ministerie drie miljoen euro per jaar voor betaalde. De dividenduitkering vond plaats tussen 2007 en 2010, maar omdat het ministerie dat ongewenst vond is ermee gestopt.
Hierop heeft het ministerie een nieuw contract opgesteld, waarin staat dat de BV die de heroïne produceert geen nieuwe dividenduitkeringen zal doen. Ook zijn er nu afspraken gemaakt over het geld dat overblijft; het mag toegevoegd worden aan de reserves van het bedrijf, maar mag alleen gebruikt worden als buffer voor moeilijke tijden. Bovendien moet het dan ingezet worden voor verslavingsonderzoek en het verbeteren van het productieproces. Dat schrijft NOS.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.