Laatste update 11:56
24

Schokkend antisemitisme bij Europees verkiezingsdebat Polen

Polen werd afgelopen weekend opnieuw opgeschrikt door een antisemitisch incident. Bij een verkiezingsdebat in de Poolse stad Kielce werd gediscussieerd over vergoedingen voor Joodse Holocaust-slachtoffers, die door de Poolse premier een ‘overwinning voor Hitler’ worden genoemd.

Terwijl de kandidaat voor het regerende, uiterst conservatieve Recht en Rechtvaardigheid (PiS) Anna Krupka haar verhaal deed, hield Dawid Lewicki – kandidaat voor de extreemrechtse en anti-Europese politieke alliantie Confederatie – haar een keppeltje boven het hoofd.

Times of Israel citeert Poolse media, die stellen dat Lewicki vervolgens gezegd zou hebben:

Dit is het symbool van Recht en Rechtvaardigheid. Ze knielen voor de Joden. Ze verkopen het land voor 300 miljard.

In Polen bestaat al langer bezorgdheid over het toenemende antisemitisme. In maart werd met afschuw gereageerd op een antisemitisch artikel op de voorpagina van een extreemrechts weekblad, waarin lezers werd verteld hoe ze ‘een Jood’ konden herkennen. Vorig jaar nam de rechtsconservatieve Poolse Senaat een wetsvoorstel aan dat het strafbaar maakt om te stellen dat Poolse burgers (gedeeltelijk) verantwoordelijk zijn voor de Holocaust. En in 2017 marcheerden tienduizenden neonazi’s tijdens de jaarlijkse onafhankelijkheidsviering door Warschau voor een ‘wit Europa’.

Afbeelding: screenshot Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (24)