32

Schokkend: meer dan 50 landen namen deel aan martelprogramma VS

Onder deelname valt: het verplaatsen van verdachten naar geheime gevangenissen en folteringen ... Ondanks hardnekkige geruchten staat Nederland niet op de lijst

Meer dan 50 landen nemen deel aan het martelprogramma van de VS. Dat meldt Open Society Foundation in een rapport dat vandaag verscheen. Onder die deelname valt het verplaatsen van verdachten naar geheime gevangenissen. Daar worden gevangenen onderworpen aan folterpraktijken. Bondgenoten als Canada, Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan op de lijst, net als ‘war on terror’-partners Jordanië en Jemen. Nederland en Frankrijk staan niet op de lijst.

De deelnemende landen zouden volgens de publicatie op verzoek van de CIA voorzieningen hebben gefaciliteerd en ondervragingen geleid. Ook zouden sommige staten zelf martelingen hebben uitgevoerd. In het rapport staan ook namen van 136 gevangenen die onderworpen zijn aan het geheime programma.

De wereldwijde samenwerking zou na 9/11 onder leiding van voormalig president Bush zijn geïnitieerd. Hoewel hij altijd heeft ontkend dat gevangenen in het buitenland bewust werden gemarteld, is het algemeen bekend dat in landen als Egypte en Libië wordt gefolterd. President Obama beloofde tijdens zijn eerste verkiezingsperiode dat hij de geheime gevangenissen van de CIA zou sluiten, een belofte die hij tot nu toe niet waar heeft kunnen maken.

Dat Nederland niet op de lijst staat is verrassend. In 2006 schreef NRC op basis van informatie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat er in Nederland geheime CIA-vliegtuigen zijn geland of gebruik gemaakt hebben van het luchtruim. Wat de vliegtuigen in Nederland deden is onduidelijk gebleven.

The Huffington Post: Team Torture
NRC: CIA-vluchten dikwijls via Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (32)