129

Schokkend: Spaanse agenten mishandelen migrant in vliegtuig

Mensenrechtenorganisatie: Geweld tegen migranten tijdens hun deportatie is geen uitzondering ... Dawlin Sánchez woonde 14 jaar in Spanje

Al dagen is gesprek van de dag in Spanje de gewelddadige deportatie van Dawlin Sánchez. Hij werd via een lijnvlucht van Madrid naar de Dominicaanse republiek gestuurd. De man werd gefilmd terwijl hij geslagen werd en ‘Laat me gaan! Je gaat te ver! Je verwondt mijn hand!’ riep. Volgens Spaanse mensenrechtenorganisaties is de mishandeling van migranten tijdens hun deportatie geen uitzondering.

In de video is te zien hoe de man wordt vastgehouden door twee agenten terwijl een vrouw hem herhaaldelijk slaat. Naar zijn verzoeken om te stoppen wordt niet geluisterd, totdat de vrouw in de gaten krijgt dat ze wordt gefilmd.

Het kwam in handen van de Spaanse mensenrechtenorganisatie ‘Stop Deportation’. Volgens deze organisatie zijn zulke incidenten verre van een uitzondering.  Sánchez zegt in een interview met een Spaanse krant:

Ik verzette me licht. Ik bewoog een beetje en probeerde uit te leggen dat ik niet terug kon gaan naar de Dominicaanse Republriek. Ik heb veertien jaar in Spanje gewoond. Mijn hele familie is daar.

De mishandeling ging alle perken te buiten.

Ik heb geen enkele keer de agenten geslagen. Hoe zou ik ze kunnen verwonden als ik gehandboeid was? (..) De vrouw sloeg me op mijn hoofd en borst. Een man hield mijn nek vast terwijl een ander mijn arm in een greep hield.

De man zegt ook dat hij tijdens een sanitaire stop op het vliegveld van Madrid flink geslagen werd.

Ik werd zo vaak geslagen. Ik werd als een hond behandeld.

De Spaanse autoriteiten zijn naar aanleiding van het incident een onderzoek gestart om te achterhalen of het geweld van de politie als buitensporig kan worden aangemerkt. 

ElMundo: Habla el inmigrante golpeado por una policía en el avión: ‘Me trataron como a un perro’

Geef een reactie

Laatste reacties (129)