Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Schokkend: Spanje wordt Europees China

  •  
19-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
seat_300.jpg
De crisis lijkt bezworen maar de prijs is hoog ... Werknemers moeten alle eisen laten vallen
Volgens sommige experts klimt Spanje uit het dal. Anders dan andere eurolanden die in zwaar weer verkeren had Spanje geen last van een slecht functionerende overheid, de crisis was puur economisch.
Een sprankje hoop vormen nu de autofabrikanten, zoals Ford en Peugeot, die nieuwe productielijnen openen. Maar daarmee wordt ook duidelijk welke prijs er betaald moet worden. Nieuwe werknemers krijgen soms tot dertig procent minder salaris. En andere werknemers moeten accepteren dat ze zeer flexibel worden ingezet. Zo gauw de orders teruglopen moeten ze thuisblijven.
Linkse politici noemen het de verchinaïsering van Spanje: Werknemers durven geen eisen meer te stellen en zin bereid tegen ieder salaris te werken. Extra wrang is dat de productie wordt weggehaald uit landen die het economisch beter doen, zoals Frankrijk. Volgens een vakbondsman in de Engelstalige reportage van France24 is er een ‘ieder voor zich’-klimaat geschapen. Op solidariteit kan niemand meer een beroep doen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.