23

Schokkend: Syrische betoger filmt eigen dood

Nieuwe tactiek Syrisch bewind: Sluipschutters mikken op mensen met mobiele telefoons

De Syrische veiligheidsdienst rekent hard af met demonstranten die proberen de brute slachting van betogers, die al 14 weken gaande is, te filmen. Sluipschutters mikken op camera’s. En voordat het leger over gaat tot ‘ingrijpen’, stuurt de veiligheidsdienst mannen ‘in burger’ langs de straten om filmers te spotten. Ze manen hen naar binnen te gaan. Pas daarna trekken de geüniformeerde troepen de straten in.


Afgelopen vrijdag verscheen een video op Youtube van een demonstrant die werd neergeschoten terwijl hij een soldaat in Homs aan het filmen was die op onschuldige burgers schoot. Op het laatste beeld is te zien hoe de soldaat zijn geweer op de filmer richt. Daarna valt de camera op de grond en breekt hoorbaar paniek uit. De filmer heeft waarschijnlijk zijn eigen dood gefilmd.

Het komt steeds vaker voor. Sluipschutters die het bewust gemunt hebben op mensen die met hun mobiele telefoon protesten filmen. De Syrische overheid probeert met deze nieuwe tactiek tegen burgerjournalisten greep te krijgen op de grote toestroom aan video’s die door betogers op internet worden gezet. Dat meent de Syrische mensenrechtenactivist Radwan Ziadeh, schrijft The Independent. Internet speelt in Syrië meer dan bij revoluties in andere Arabische landen een cruciale rol. 

Ziadeh is één van de prominente figuren buiten Syrië die via zijn bronnen in het land verslag doet. Buitenlandse journalisten hebben geen toegang tot Syrië. Het enige wapen dat burgers hebben zijn de camera’tjes in hun telefoons waarmee ze de gruwelijkheden die president Assad tegen zijn bevolking pleegt, kunnen bewijzen.

Het Syrisch bewind rekent daar nu hard mee af en probeert de camera’s met keiharde intimidatie uit te schakelen.

The Independent: Syrian forces ‘targeting mobile-phone videos’

Geef een reactie

Laatste reacties (23)