82

Schokkend: Zweden legt met test alledaags seksisme in films bloot

Bijna geen enkele film komt door de test, al zijn de eisen nog zo simpel

Seksisme is een alledaags fenomeen. Soms is het duidelijk herkenbaar, soms verscholen door jaren van geïnstitutionaliseerde tradities. Het kan vilein zijn, of compleet onschuldig. Hoe dan ook beïnvloedt het hoe de wereld tegen vrouwen aankijkt. Direct en indirect. Zweden gaat nu de strijd aan met seksisme in films. Vanaf heden worden alle films niet alleen gewaardeerd op geweld, seks of taalgebruik, maar ook op rollen van de vrouw.


De Zweedse filmtheaters hanteren voortaan de zogenoemde Bechdel test. Dat betekent kortweg dat voor een A-rating een minimum van twee vrouwelijke karakters, die ook nog een naam hebben, in de film met elkaar moeten spreken over iets anders dan een man. Dat lijkt makkelijk genoeg, toch? Ellen Terje, directeur van de Bio Rio bioschoop in Stockholm, verklaart dat het helemaal zo simpel niet is. Sterker nog, er zijn talloze films die niet door de test komen:

De gehele Lord of the Rings-trilogie, alle Star Wars-films, The Social Network, Pulp Fiction en alle Harry Potter films, op één na, slagen niet voor de test.

Zweden geldt wat betreft het tegengaan van seksisme als voorloper. Anders dan bij ons worden in Zweden jongens en meisjes bijvoorbeeld genderneutraal geportretteerd in advertenties voor speelgoed. Ook voerde Zweden eerder een genderneutraal voornaamwoord in: ‘hen’. Ook wat betreft het zwangerschapsverlof loopt Zweden voor; beide ouders hebben recht op (meer) verlof. Nu bindt het land dus ook de strijd aan tegen seksisme in films.

Het idee hierachter is dat de rol van vrouwen in de samenleving mede wordt bepaald door het feit dat de kijker nauwelijks “vrouwen in de rol van superheld of een vrouwelijke professor of een persoon die spannende uitdagingen overwint”, aldus Terje.

De Bechdeltest is vernoemd naar de Amerikaanse cartoonist Alison Bechdel, die het concept in haar stripboek ‘Dykes to Watch Out For’ in 1985 introduceerde.
The Guardian: Swedish cinemas take aim at gender bias with Bechdel test rating

Geef een reactie

Laatste reacties (82)